مدیرکل مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری:
کاهش ۸۰ درصدی چرای زودهنگام در مراتع در 1400
مدیرکل مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: با اطلاع رسانی و فرهنگ سازی در سال گذشته از ۸۰ درصد چرای زودهنگام در مراتع جلوگیری شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی سازمان امور عشایر ایران به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی، ترحم بهزاد گفت: اکثر دامدارانی که کوچ زودهنگام را انجام میدهند، فاقد پروانه چرا در مراتع ییلاقی هستند.
وی افزود: امسال اطلاعرسانی و فرهنگسازی لازم در مورد زمان کوچ با توجه به شرایط اقلیمی، کاهش میزان بارندگی و افزایش دما صورت گرفته و از این رو کوچ عشایر از ۳۰ فروردین آغاز و در روزهای ۱۵ تا ۲۵ روز اردیبهشت وارد مناطق ییلاقی خواهند شد.
بهزاد خاطرنشان کرد: در گذشته کوچ زمینی انجام میشد و عشایر ظرف حدود ۳۰ تا ۴۵ روز وارد عرصههای ییلاقی میشدند، اما اکنون ۸۰ تا ۸۵ درصد کوچ به صورت ماشینی انجام میشود و ظرف ۲۴ ساعت از مبدا به مقصد میرسند.
وی کمبود علوفه، فقدان آب شرب انسان و دام، افزایش دما در مناطق قشلاقی، رقابت در رسیدن و بهرهبرداری از مراتع ییلاقی، نداشتن پروانه چرا در مراتع خوب و عادت عشایر به کوچ در زمان معین را از دلایل کوچ زودهنگام عنوان کرد.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به تدوین دستورالعمل مدیریت چرا، کنترل پروانه چرا و ساماندهی کوچ در اسفند سال ۹۹ اشاره کرد و گفت: این دستورالعمل با هدف حفظ منابع پایه، حفظ ذخایر ژنتیکی، تقویت پوشش گیاهی، ساماندهی کوچ و جلوگیری از فشار مضاعف بر عرصه های مرتعی تدوین و به تمام استانهای کشور ابلاغ شده است.
وی افزود: ستاد ملی کوچ نیز دو ماه قبل از آغاز کوچ با توجه به شرایط اقلیمی و مسایل اکوسیستم، تقویم کوچ را تنظیم و بر اساس آن زمان کوچ اعلام می شود.
بهزاد مدیریت چرا، کنترل پروانه چرا و ساماندهی کوچ را کمهزینهترین پروژه برای حفظ و صیانت از پوشش گیاهی مراتع عنوان کرد و اظهار داشت: اگر همکاریهای لازم از سوی دستگاههای مرتبط مانند سازمان امور عشایر، شرکت پشتیبانی امور دام و معاونت امور دام در راستای تامین نهاده و جلوگیری از چرای زودرس انجام شود، بهترین فرصت را برای احیا و اصلاح مراتع خواهیم داشت.
وی درباره تشکیل شورای کوچ نیز گفت: امسال به طور مجدد پیشنهاد تشکیل این شورا را برای حل و فصل مسایل کوچ زودهنگام با وزارت جهاد کشاورزی مطرح کردهایم.
بهزاد گفت: اغلب سطح مراتع کشور به علت چرای بیرویه و زودهنگام، عدم رعایت فصل و مدت چرا و چرای دام بیش از ظرفیت مراتع دچار تخریب شده از گیاهان نامرغوب پوشیده شده است.
وی با بیان اینکه از ۸۴.۸ میلیون هکتار سطح مرتع کشور ۷.۲ میلیون هکتار مراتع متراکم و خوب، ۲۱.۴ میلیون هکتار مراتع نیمه متراکم و متوسط و ۵۶.۲ میلیون هکتار نیز مراتع کم تراکم و ضعیف را تشکیل میدهند، یادآور شد: تخریب مراتع نه تنها بر دامداران اثر میگذارد بلکه منابع آب و خاک نیز در معرض تهدید جدی قرار میگیرند.
نظر دهید