امروز : 21 دی 1403
جهش تولید با مشارکت مردم
پرچم جمهوری اسلامی ایران
FR
  • تاریخ انتشار : 1403/09/28 - 16:30
  • تعداد بازدید : 44
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

هویت تاریخی ایران مدیون عشایر است/ تغییرات اجتماعی و فرهنگی در جامعه عشایری اتفاق افتاده است

مستند "مردمان باد" ساخته "آنتونی هوارث" و "دیوید کافگ" در سالن فردوسی موزه سینما به نمایش گذاشته شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران به نقل از خبرگزاری ها، معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان امور عشایر ایران در نشست بررسی مستند "مردمان باد"، اظهار داشت: در این فیلم عظمت کوچ عشایر نشان داده شده و متاسفانه هرچه به دوران کنونی نزدیک شدیم، ابهت و جاذبه بصری کوچ‌ کم‌رنگ شده است.

سیاوش احمدی میرقائد با بیان اینکه من از طایفه بابادی هستم و فرآیند کوچ را تجربه کرده ام، افزود: امروز یک فیلم بسیار زیبا را  در سالن فردوسی موزه سینما تماشا کردیم که سرشار از هنر، دانش و هویت است؛ مسائلی که متاسفانه به سبب تغییر و تحولات سیاسی، اجتماعی و تاریخی جلوه‌ای کم‌رنگ پیدا کرده و به تدریج در حال فراموشی است.

وی گفت: در این سال‌ها به لحاظ فرهنگی و اجتماعی تغییرات قابل ملاحظه‌ای اتفاق افتاده و شاخص‌های زندگی در حال دگرگونی است و این مسئله مربوط به همه کشورها می‌شود.

معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان امور عشایر ایران ادامه داد: هویت تاریخی ایران مدیون عشایر است که نقش مهمی در حفظ مرزهای فرهنگی و نظامی کشور داشته‌اند.

احمدی میرقائد افزود: امروز سطح سواد و مشارکت اقتصادی عشایر رشد قابل توجهی یافته به گونه ای که دانش آموزان مقطع ابتدایی در مناطق عشایری ۹۲درصد تحصیلات خود را به انجام می رسانند.

وی بیان کرد: جامعه عشایری دارای تاریخی ویژه ای هستند و هویت و گذشته ما مدیون آنان است و همواره قوای نظامی کشور بوده‌اند و حافظان مرزهای هویتی، فرهنگی، اجتماعی و حتی سیاسی کشور به شمار می‌روند.

معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان امور عشایر ایران با اشاره به نقش حیاتی عشایر در تاریخ ایران، افزود: عشایر تا قبل از حکومت پهلوی، در تعیین حکومت نقش اساسی داشته‌اند و حکومت‌ها بدون وجود عشایر امکان شکل‌گیری نداشتند.

احمدی میرقائد به تغییرات اجتماعی و فرهنگی در جامعه اشاره کرد و گفت: عشایر آداب و سنن ایران را حفظ کرده‌اند و نمادهای فرهنگی ایران در زندگی عشایر قابل مشاهده است.

وی ادامه داد: امروزه طوایف مختلف کرد، لر، عرب و... در مرزهای مختلف شرقی پراکنده هستند که نشان می‌دهد حکومت‌ها به دلیل استفاده از ظرفیت نظامی عشایر، همواره آنان را کوچ می‌دادند تا در مقابل دشمن ایستادگی کنند.

معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان امور عشایر ایران گفت: در گذشته خان، کلانتر و کدخدا همراه ایل بود و هیچ رفتار ناشایستی از این افراد دیده نمی‌شد و  همواره در پی مصلحت اندیشی بودند.

احمدی میرقائد بیان داشت: متاسفانه از چند دهه گذشته تاکنون ساختار مدیریتی ایلات و عشایر دستخوش تغییر شد و ساختار مناسب دیگری نیز ظهور پیدا نکرده است.

وی بیان داشت: در گذشته، طوایف دارای ساختار خاصی بودند و آداب و رسوم مشخصی وجود داشت اما متاسفانه امروز آن مفهوم در میان عشایر وجود خارجی ندارد و انسجام مستقل عشایر کم‌تر از گذشته شده است.

معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان امور عشایر ایران افزود: امروزه بسیاری از ایل‌راه‌ها که عشایر از آنها کوچ و عبور می‌کردند به سبب ایجاد جاده‌ها و شهرها از بین رفته‌اند.

احمدی میرقائد ابراز داشت: عشایر سرشار از دانش بومی بودند و از دانسته‌هایی سود می‌بردند که طی هزاران سال جمع‌آوری شده بود اما به تدریج در حال فراموشی است.

وی بیان کرد: بسیاری از کشورها میلیاردها دلار هزینه می‌کنند تا نشانه‌هایی از گذشته خود را بازآفرینی کنند و حتی به دروغ نیز سندسازی‌ می کنند این در حالی است که متاسفانه ما به گذشته درخشان خود توجهی نمی‌کنیم.

معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان امور عشایر ایران گفت: با وجود اینکه نقش سیاسی و اجتماعی عشایر نسبت به گذشته کم‌رنگ شده است، اما در حوزه اقتصاد همچنان فعال هستند و 25درصد گوشت قرمز مورد نیاز کشور را تولید می‌کنند و در غیورمندی و دفاع از مرزهای کشور نقش درخشان دارند.

کلمات کلیدی
مدیر سایت
خبرنگار :

مدیر سایت

تنظیمات قالب