رئیس سازمان امور عشایر ایران:
سازمان امور عشایر فرآیند کوچ را برای عشایر کوچنده تسهیل می کند
رئیس سازمان امور عشایر ایران کوچ را بارزترین ویژگی زندگی جامعه عشایری توصیف کرد و گفت: سازمان فرآیند کوچ را برای عشایر کوچنده تسهیل می کند
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران، عباس پاپی زاده در گفتوگو با خبرنگار ایانا، با اشاره به نقش عشایر در تولید گوشت قرمز و سایر فرآوردههای دامی، اظهار داشت: جمعیت عشایر نسبت به جامعه شهری کمتر است اما نقش مهمی در تولید و اقتصاد کشور ایفا میکنند و به اقتضای نوع زندگی مبتنی بر کوچ، بخشی از زیست بومهای عشایر در ییلاقات و بخشی دیگر در قشلاقات قرار دارد.
این مقام مسئول کوچ را بارزترین ویژگی زندگی جامعه عشایری توصیف کرد و افزود: حرکت فصلی آنان بین ییلاق و قشلاق برای تعلیف دام در مراتع و مطابق با شرایط اقلیمی است. کوچ عشایر در مناطق کوهستانی و دشتها و به فواصل مختلف در بین ییلاق و قشلاق از طریق ایل راهها صورت میگیرد.
پاپی زاده تاکید کرد: طی کردن مسیر کوچ و بهره مندی عشایر از امکانات و دسترسی برای تامین نیازها و مایحتاج زندگی، تامین نهادههای تولید، رساندن محصولات تولیدی به بازار مصرف و... از طریق ایل راهها صورت میگیرد و عشایر با استفاده از این راهها دام، احشام و امکانات زندگی خویش را از ییلاق به قشلاق و به مراتع مورد نظر و بالعکس انتقال میدهند.
رئیس سازمان امور عشایر ایران با اشاره به تخریب و تصرف برخی از ایل راهها، تصریح کرد: گسترش شهرها در مسیر کوچ و به وجود آمدن شهرکها و آبادیها بر سر راه عبور دام و محدود شدن عرصههای منابع طبیعی در اثر گسترش کشاورزی و صنعت باعث ایجاد مشکلاتی از جمله مسدود شدن و تعرضات و تصرفات بیرویه ایل راهها و از بین رفتن بخش عمدهای از مراتع میان بندها شده است.
وی با بیان اینکه عشایر کوچ ماشینی را جایگزین کوچ سنتی کردند، اضافه کرد: کاهش مدت زمان فرایند کوچ و ورود زودهنگام عشایر به مراتع قطب مخالف، عدم انطباق تقویم کوچ و زمان ورود به مراتع را موجب شده است. مجموعه این عوامل مشکلات و پیچیدگیهایی را در فرایند کوچ سبب شده از این رو سازمان امور عشایر و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری به صورت مستقیم و نیروی انتظامی و سازمان دامپزشکی به شکل غیرمستقیم با عشایر در ارتباط هستند و نقش خود را در زمینه تسهیل در کوچ ایفا میکنند.
به گفته پاپی زاده؛ نقش آفرینی در خصوص تسهیل در فرآیند کوچ عشایر و چرای دام در مراتع با همکاری دستگاههای ذیربط امری اجتناب ناپذیر است.
این مقام مسئول با اشاره به کار ویژه کارگروه ملی ساماندهی کوچ، افزود: سالانه به صورت مشترک جلساتی بین سازمان امور عشایر ایران و سازمان منابع طبیعی با حضور ۱۰استان زاگرس نشین برگزار میشود. همچنین در استانهای کشور نیز جلساتی در این زمینه به ریاست استاندار و یا معاونین وی تشکیل میشود و نمایندگان سازمان امور عشایر ایران در جلسات شرکت کرده و نقش موثری در ساماندهی کوچ ایفا میکنند.
بنا به اظهارات رئیس سازمان امور عشایر ایران؛ زمان کوچ و ورود و خروج دام از ییلاق و قشلاق و برعکس با توجه به وضعیت آب و هوایی و بارندگیها، شدت خشکسالی و پوشش گیاهی مراتع در مناطق قشلاقی و ییلاقی توسط سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری تعیین میشود.
پاپی زاده در پایان به اهم اقدامات سازمان در راستای مدیریت کوچ اشاره کرد و افزود: آبرسانی سیار به عشایر کوچنده، نصب علائم در مسیر کوچ، هماهنگی جهت تامین امنیت کوچ توسط دستگاههای نظامی و انتظامی، صدور کارت شناسایی دامداری و تردد دام، بهسازی و تجهیز اتراقگاههای عشایری، بازگشایی و مرمت ایل راهها و مسیر کوچ عشایر، تامین علوفه دام، بهسازی چاههای مالداری، مرمت سیل بندها و ایجاد آبگیر جهت کنترل سیل در مسیرهای کوچ، توزیع آرد یارانهای، تهیه و توزیع پکیج تولید برق خورشیدی قابل حمل و... از مهمترین اقدامات سازمان در راستای تسهیل فرآیند کوچ است.
نظر دهید