گردشگری عشایر؛ تجربهای بینظیر/ چالش ها و فرصت ها
ایران پنجمین کشور جهان از نظر جاذبههای میراثفرهنگی است و از نظر جاذبههای طبیعی و تنوع اقوام و عشایر نیز، مقصدی جذاب برای گردشگران است، با این حال، درآمد گردشگری ایران تنها به ۶.۲ میلیارد دلار میرسد
یه گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران به نقل از خبرگزاری ها، ایران با داشتن ۳۹هزار اثر ثبت ملی و ۲۸ پرونده میراث جهانی در یونسکو، پنجمین کشور جهان از نظر جاذبههای میراثفرهنگی است و از نظر جاذبههای طبیعی و تنوع اقوام و عشایر نیز، مقصدی جذاب و منحصر به فرد برای گردشگران است، با این حال، درآمد گردشگری ایران با جمعیت حدود ۹۰ میلیون نفر، تنها به ۶.۲ میلیارد دلار میرسد
علیرغم این که ایران یکی از کشورهای دارای بیشترین جاذبههای تاریخی و طبیعی است، درآمد گردشگری آن نسبت به کشورهای دیگر کمتر است. برای مثال، مغولستان، با جمعیتی کمتر از ایران، توانسته است ۱.۳ میلیارد دلار از گردشگری کسب درآمد داشته باشد. عمده بار توریسم این کشور روی گردشگری عشایر است و گردشگران زیادی از اروپا و آمریکا برای تجربه این سبک زندگی به این کشور سفر میکنند.
گردشگری عشایر؛ فرصتها و چالشها
عشایر ایران از تنوع و غنای فرهنگی بالایی برخوردارند، با این حال، توریسم عشایر در ایران چندان مطلوب نیست. یک فعال حوزه گردشگری عشایر، می گوید: این شاخه از گردشگری نیاز به توجه و سرمایهگذاری بیشتری دارد.
محمد ملکشاهی می افزاید: از زمانی که صنعت گردشگری در ایران شکل گرفته، روی تورهای عشایری چندان کار نشده است و نگاه مسئولان به عشایر عموماً به عنوان قشری است که به سمت یکجانشینی پیش میروند و سرمایهگذاری روی این شاخه از گردشگری بلندمدت نخواهد بود. این در حالی است که ایران نسبت به مغولستان، که در زمینه تورهای عشایری در جهان شناخته شده است، ظرفیت بالقوه بیشتری دارد.
البته چند سالی است شاهد شکلگیری کسب و کارهایی در این زمینه هستیم که با اقبال گردشگران خارجی هم مواجه شده است. کشورهای همسایه این سبک زندگی را در کشورشان دارند و از این جهت گردشگری عشایر برایشان جندان جذاب نیست. روسها و چینیها به عنوان اولویتهای متولی گردشگری هم این سبک گردشگری برایشان جذاب نیست. در مقابل کشورهای اروپایی و آمریکایی به این سبک زندگی علاقهمند هستند و تمایل به تجربه آن دارند.
گردشگری عشایر؛ تجربه فراموشنشدنی
گردشگری عشایر فرصتی منحصر به فرد برای تجربه سبک زندگی سنتی و فرهنگ غنی عشایری ایران است. این تجربه شامل اقامت در چادرهای سنتی، آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم عشایر و مشاهده فعالیتهای روزمره آنان است.
چالشهای گردشگری عشایر
در ماههای اخیر، به دلیل تحولات منطقهای و نگرانیهای امنیتی، بسیاری از گردشگران خارجی سفر خود به ایران را لغو کردهاند. ملکشاهی معتقد است تداوم سرمایهگذاری و تبلیغات موثر میتواند به توسعه توریسم عشایر در ایران کمک کند. "ما میتوانیم از درسهایی که مغولستان در زمینه گردشگری عشایر به دست آورده، استفاده کنیم.
آنها برای سالها مجموعهای از فستیوالهای عشایری برگزار کردند که مخاطبان آن سال به سال افزایش می یابد. تداوم برندینگ گردشگری عشایر باعث شده مغولستان در این زمینه شناخته شود و کسبوکارهای مرتبط با آن نیز رونق یابد.
ما در مغولستان شاهد یک فعالیت مداوم و بلندمدت از طرف نهادهای بالادستی در حوزه توریسم عشایری هستیم. همین موضوع سبب سرمایهگذاری کسب و کارها در زمینه گردشگری عشایر شده، موضوعی که در ایران مغفول مانده است به دلیل پرهزینه بودن تورها، در حوزه گردشگری داخلی هم با اقبال زیادی مواجه نیستند.
دیپلماسی، کلید گردشگری عشایر
گردشگری عشایر میتواند بخشی از دیپلماسی فرهنگی و اقتصادی ایران باشد و ظرفیتهای گردشگری ایران را معرفی کند. این سبک زندگی جذاب و منحصر به فرد، میتواند تجربهای فراموشنشدنی برای گردشگران از سراسر جهان باشد.
چه باید کرد؟
ما باید نگاه بدبینانه به توریستها را کنار بگذاریم تا به درآمدهای حاصل از این صنعت دست پیدا کنیم. توریسم عشایر در ایران ظرفیت زیادی دارد تا گردشگران ترغیب شوند به کشورمان سفر کنند. ورود توریستها به بهتر شدن رابطه بین کشورها کمک میکند و با بهبود ارتباط، بار دیگر توریسم تقویت میشود. به علاوه یکی از بهترین راههایی که میتواند به جلوگیری از ایرانهراسی کمک کند صنعت توریسم است.
نظر دهید