استان بوشهر منطقه قشلاقی عشایر قشقایی است
گفتو گوی اختصاصی با مدیر امور عشایر استان بوشهر
مدیر امور عشایر بوشهر: در استان بوشهر 1345خانوار از عشایر استان در 24 کانون اسکان دارند که شامل 18 کانون خودجوش و دو کانون هدایتی می باشد.
پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران در راستای فعالیت های خبری و اطلاع رسانی خود و از طریق ارتباط با مدیران و دست اندرکاران امور عشایر کشور به ویژه مدیران امور عشایر استان ها، اطلاعات جامعی از عشایر استان های مختلف کشور و خدمات ارائه شده به آنان، به مخاطبین خود ارائه می دهد. این گفت و گو نیز در همین راستا با مهندس فرهمند آقایی، مدیر امور عشایر استان بوشهر انجام شده است که نظر خوانندگان محترم را به مشروح این گفتو گو جلب می نماییم.
گفتگو از : علیرضا رحیمی
ـ جناب آقای مهندس آقایی با تشکر از فرصتی که در اختیار ما گذاشتید، لطفا جمعیت عشایری بوشهر و ایلات و طوایف استان را معرفی کنید.
با تشکر از فرصتی که در اختیار اینجانب قرار دادید، جامعه عشایری استان بوشهر دارای پنج هزار و 200 خانوار با جمعیتی معادل 31 هزار نفر است. از این تعداد 1889خانوار(13هزار نفر) عشایر ساکن و 3311 خانوار( 18هزار نفر) عشایر کوچرو هستند. عشایر مستقر در استان بوشهر همگی از ایل قشقایی شامل 5 طایفه دره شوری، شش بلوکی، عمله، فارسیمدان و کشکولی بزرگ و 38 تیره می باشند.
ـ کوچ بهاره و پاییزه عشایر بوشهر چه وقت از سال انجام می شود. بیشترین جمعیت عشایری استان در کدام منطقه حضور دارند.
استان بوشهر صرفا منطقه قشلاقی عشایر است که هفت ماه از سال را در این استان حضور دارند. عشایر بوشهر هر ساله اواسط آبان ماه وارد استان می شوند و اردیبهشت ماه بطرف مناطق ییلاقی خود در استان های فارس و اصفهان کوج می کنند. شهرستان های دشتستان، دشتی، تنگستان، دیلم، دیر، جم، بوشهر و گناوه محل استقرار قشلاقی عشایر ایل قشقایی می باشند. بیشترین عشایر استان بوشهر در دشتستان حضور دارند که در این شهرستان بخش ارم دارای بالاترین جمعیت عشایری است.
ـ عمده ترین فعالیت ها و خدمات رسانی به عشایر استان از سوی مدیریت امور عشایر به ویژه در زمان کوچ در چه زمینه هایی انجام می شود؟
مدیریت امور عشایر بوشهر بر اساس محورهای تعیین شده در آئین نامه ساماندهی به عشایر استان به شرح ذیل خدمات ارائه می دهد :
الف ـ فعالیت های عمرانی و زیربنایی: راهسازی، نگهداری و مرمت ایلراه ها، آبرسانی، برق رسانی، تجهیز و آماده سازی اراضی کشاورزی، حفر و تجهیز چاه های آب شرب و کشاورزی، احداث آب انبار و سطوح صیقلی، خرید و تجهیز تانکرهای آبرسان ثابت و سیار، انجام مطالعات، ترویج مصرف سوخت فسیلی و استفاده از انرژی های پاک و خورشیدی.
ب ـ خدمات بهداشت و درمانی: هماهنگی با دستگاه های اجرایی مرتبط با بهداشت و درمان انسان و دام از جمله دانشگاه علوم پزشکی و اداره کل دامپزشکی استان.
ج ـ خدمات فرهنگی و آموزشی: دیدار با خانواده شهدا، ایثارگران و جانبازان، برگزاری مراسم ملی و مذهبی در بین عشایر، همکاری با اداره کل فنی و حرفه ایی در برگزاری کلاس های آموزشی، پیگیری تکمیل اماکن فرهنگی و مذهبی مانند مساجد و خانه عالم در مناطق عشایری استان.
مدیریت امور عشایر بوشهر همچنین علاوه بر فعالیت های ذاتی خود، در دو سال گذشته(94 و 95) در تعامل با بسیج سازندگی استان نسبت به احداث هشت مدرسه دو کلاسه عشایری، 437چشمه سرویس بهداشتی، 44 باب آبنما، 50 باب آب انبار، یک باب خانه عالم و چهار باب مسجد در مناطق عشایری اقدام نموده است.
ـ یکی از خدمات مهمی که سازمان امور عشایر به عشایر کشور ارائه می دهد اسکان داوطلبانه عشایر است. تا کنون چه تعداد عشایر استان بوشهر اسکان داده شده اند و میزان استقبال و رضایتمندی آنان از اسکان چگونه بوده است؟
در استان بوشهر 1345خانوار از عشایر استان در 24 کانون اسکان دارند که شامل 18 کانون خودجوش (حمایتی) و دو کانون هدایتی(برنامه ریزی شده) می باشد. با توجه به درخواست های دریافت شده از عشایر می توان نتیجه گرفت که رضایتمندی از اسکان در میان عشایر این استان مثبت بوده است و در صورت تامین اعتبار لازم، سایت های اسکان داوطلبانه دیگری نیز برای عشایر استان احداث خواهد شد.
ـ با توجه به بروز خشکسالی در برخی استان های کشور، وضعیت خشکسالی در مناطق عشایری بوشهر چگونه است؟ در خصوص آبرسانی به عشایر استان چه اقداماتی صورت می گیرد؟
خشکسالی شدید که طی چند سال اخیر در کل کشور و به خصوص در استان های جنوبی مثل استان بوشهر حادث شده، باعث محدودیت های زیادی برای عشایر گردیده و گاها زندگی آنان را مختل کرده است. سبز نشدن مراتع و نبود علوفه طبیعی و خشک شدن رودخانه ها و چاه ها و عدم بارندگی باعث شده عشایر بیش از پیش وابسته به خرید علوفه و آبرسانی سیار شوند که وجود این هزینه ها بار سنگینی بر دوش عشایر گذاشته است. خوشبختانه با واگذاری آبرسانی سیار به اتحادیه تعاونی های عشایری استان، روند آبرسانی به خانوارهای عشایری بهبود یافته بطوری که طی سال 95 میزان 3300 سرویس آب به حجم 39600 مترمکعب به در مناطق عشایری استان توزیع شده است.
ـ از جمله خدماتی که در سال های اخیر در مناطق عشایری کشور انجام می شود، ترویج و تشویق عشایر به استفاده از انرژی های پاک است، امور عشایر بوشهر در این خصوص چه اقداماتی انجام داده است؟
رویکرد امور عشایر استان بوشهر نسبت به استفاده از انرژی های نو خصوصا انرژی خورشیدی بسیار مثبت است به طوری که طی سال های 94 و 95 افزون بر 400 پنل خورشیدی خریداری و بین عشایر استان توزیع شده است و آموزش لازم جهت استفاده صحیح از دستگاه، جابجایی آن و استفاده از خدمات پس از فروش ارائه شده است.
ـ همکاری و فعالیت های سایر دستگاه های اجرایی استان بوشهر در راستای اجرای مفاد آیین نامه ساماندهی عشایر کشور را چگونه ارزیابی می کنید.
بر اساس آیین نامه ساماندهی عشایر کشور تعداد 20 دستگاه موظف به همکاری با امور عشایر برای رفع مشکلات عشایر و افزایش امکانات رفاهی آنان هستند. همچنین با فعال شدن شورای های عشایری در سطوح استانی و شهرستانی و توزیع کتابچه های آیین نامه ساماندهی عشایر در بین مسئولین دستگاه ها و آشنایی بیشتر آنان با وظایف و تکالیف دستگاه مطبوع خود در قبال جامعه عشایری، روند خدمات رسانی بهبود یافته است.
ـ فعالیت اتحادیه و شرکت های تعاونی عشایری استان را در خصوص تامین نیازمندی های عشایر به ویژه آرد و تامین نهاده های دامی چگونه ارزیابی می کنید؟
استان بوشهر دارای یک اتحادیه و هشت شرکت تعاونی عشایری است. این مجموعه مبنای توزیع آرد خود را بر مبنای سرانه عشایر و توزیع علوفه را بر حسب نیاز دام های عشایر قرار داده است که با بروز خشکسالی چند سال اخیر، میزان توزیع علوفه دام در مناطق عشایری استان رشد چشمگیری داشته است. در خصوص توزیع آرد با هماهنگی ها و پیگیری های انجام شده خوشبختانه نیاز خانوارهای عشایری بطور کامل رفع و هیچگونه مشکلی در این خصوص وجود ندارد.
ـ مجددا از وقتی که برای این گفتگو اختصاص دادید از شما سپاسگزاری مي كنم. موفق باشید.
نظر دهید