امروز : 21 دی 1403
جهش تولید با مشارکت مردم
پرچم جمهوری اسلامی ایران
FR
  • تاریخ انتشار : 1397/10/12 - 10:58
  • تعداد بازدید : 813
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
وقتی تقویم کوچ رعایت نمی‎شود

چالش دیرینه لرستان با کوچ زودهنگام عشایر از خوزستان به همدان چگونه برطرف می شود؟

به نظر می‌رسد الزام مسؤولان استان خوزستان به رعایت تقویم کوچ و جلوگیری از ورود زودهنگام عشایر در مبادی ورودی استان لرستان می‌تواند چالش دیرینه کوچ زودهنگام عشایر را برطرف کند.


 



خبرگزاری فارس - در حالی هر ساله سخن از ضرورت رعایت تقویم کوچ از سوی عشایر به میان میآید که بروجرد نه در نیمه اردیبهشت بلکه از اوایل اسفند ماه میزبان ورود عشایر کوچرویی است که با آغاز کوچ ییلاقی از خوزستان به سمت همدان در حرکتند.


با توجه به اینکه تجربه سال های گذشته نشان داده که پرداختن به موضوع آن هم همزمان با ورود عشایر به بروجرد عملأ نتوانسته به حل این معضل دیرینه کمک کند، ضروری است مسؤولان امر از حالا دست به کار شده و به فکر یافتن راهی برای رفع و رجوع این مشکل باشند.


با همه این تفاسیر ضروری است، تا پیش از ورود عشایر به حوزه شهرستان بروجرد مسؤولان با در نظر گرفتن نقاط ضعف این میزبانی در سالهای گذشته و اتخاذ تدابیر و راه حل‌هایی عملی تا حد امکان از تبعات منفی این میزبانی بکاهند.


به نظر می‌رسد الزام مسؤولان استان خوزستان به رعایت تقویم کوچ و زمان قانونی گسیل کردن عشایر به لرستان و جلوگیری از ورود زودهنگام عشایر در مبادی ورودی استان لرستان می‌تواند چالش دیرینه کوچ زودهنگام عشایر را برطرف کند.


از سویی تعریف کریدوری برای مسیر حرکت عشایر غیر بومی کوچ‌رو در حوزه شهرستان بروجرد و هدایت آنان از این طریق به اشترینان و سپس حوزه استان همدان می‌تواند راهکار معقولی برای جلوگیری از اتراق طولانی مدت عشایر در بروجرد و کاستن از خسارات عدیده این میزبانی باشد.


بخشدار مرکزی بروجرد گمعتقد است کوچ عشایر مشکلات زیادی را گریبانگیر شهرستان بروجرد کرده و هر ساله با نزدیک شدن به فصل کوچ عشایر استان خوزستان به همدان با عبور از لرستان و به ویژه بروجرد برای این شهرستان دردسرساز می‌شود.


گودرزی عنوان کرد: در حالی عشایر باید کوچ بهاره خود را از 15 اردیبهشت ماه آغاز کنند که سال گذشته بروجرد از نیمه اسفند میزبان کوچ زودهنگام آنان بود.


وی تاکید کرد: متأسفانه شهرهای دیگر لرستان اجازه اقامت را به عشایر کوچنده نمیدهند و بدین ترتیب بروجرد به باراندازی برای عشایر غیر بومی تبدیل شده است.


گودرزی با تاکید بر اینکه از اکنون باید تدابیر لازم برای کوچ عشایر اتخاذ و از حضور پیش از موعد آنان در بروجرد جلوگیری شود، افزود: بایستی وظایف هر یک از دستگاههای اجرایی مشخص و تدابیری اتخاذ شود که علاوه بر رعایت تقویم کوچ شاهد حضور طولانی مدت عشایر در عرصههای این شهرستان نباشیم.


رئیس اداره منابع طبیعی بروجرد با اشاره به اینکه لرستان در مسیر کوچ ییلاق و قشلاق عشایر کوچرو قرار دارد، گفت: بخشی از عشایر کوچرو بومی استان همدان و بخش دیگر بومی لرستان هستند.


ثقلینی اظهار کرد: چرای مفرط دام موجب تخریب بیش از حد و بیرویه مراتع شده و گاه آسیبهای جدی را به عرصههای مرتعی وارد میکند.


وی با تاکید بر اینکه رعایت تقویم کوچ از اکنون باید به عشایر خوزستانی اطلاعرسانی شود، افزود: از سویی با آغاز فصل کوچ عشایر، باید اقامتگاههایی در ورودی استان لرستان برای آنان تعبیه و از ورود زودهنگام آنان به استان جلوگیری شود.


رئیس اداره محیط زیست بروجرد نیز با اشاره به مشکلات هر ساله کوچ عشایر گفت: ریشه اصلی این مشکل به مبدأ و مقصد کوچ عشایر در استانهای خوزستان و همدان برمیگردد، به طوریکه آنها پیش از موعد مقرر وارد حوزه لرستان شده و به بروجرد میآیند، اما استان همدان بازه زمانی تعیین کرده و اجازه ورود به عرصههای این استان را نمیدهد.


مصطفی‌وند افزود: باید کریدوری برای عبور عشایر کوچرو از ورود به حوزه شهرستان بروجرد تا خروج از آن تعریف و هدایت آنها در این مسیر انجام شود.


بر اساس این گزارش، رئیس جهاد کشاورزی بروجرد نیز رعایت تقویم کوچ عشایر را نیازمند هماهنگی بین مسؤولان استانهای لرستان و خوزستان دانست، تا از این طریق تبعات ورود زودهنگام آنها تکرار نشود.


نباتی اظهار کرد: در صورتیکه منبع اعتباری احداث آبشخورها و مکانهای برای اسکان عشایر ایجاد و تعریف شود، علاوه بر خدماتدهی به این قشر میتوان مانع اقامت طولانی و غیر قانونی آنها شد.


وی با اشاره به اینکه در سال‌های گذشته آمار عشایر شهرستان بروجرد ارائه نشده و به همین دلیل اداره امور عشایر در این شهرستان تشکیل نشده بود، افزود: با پیگیریهای انجام شده این اداره تشکیل شده اما تنها یک نیرو دارد، در حالی که یک نفر عملأ نمیتواند کاری از پیش ببرد.


بخشدار اشترینان نیز با اشاره به جلساتی که هر ساله برای کوچ عشایر برگزار شده اما نتیجه نمیدهد، گفت: حضور زودهنگام عشایر در بروجرد و اشترینان مشکلات اجتماعی عدیده و حتی نزاعهایی را به دنبال دارد.


صارمی عنوان کرد: برای جلوگیری از حضور زودهنگام عشایر در بروجرد و اشترینان باید در وهله اول دروازه ورودی لرستان از سمت شهرستان پل‌دختر بر روی ورود بیموقع عشایر این استان بسته شود.


وی ادامه داد: لازم است کارگروه مشترکی بین استان‌های لرستان و خوزستان تشکیل و تصمیماتی برای جلوگیری از تجربه هر ساله ورود عشایر به شهرستان بروجرد اتخاذ و البته اجرایی شود.

کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب