غربالگری عشایر همدان در ورودی های استان
وضعیت عشایر کوچنده همدان در مناطق ییلاقی
بهار که به نیمه میرسد عشایر برای گذران زندگی بار و بندیل سفر را پشت چهارپایان خود بار کرده و برای سکونت در جغرافیای دیگری از کشور، ایل راهها را میپیمایند؛ اما امسال نگرانی از همسفری ناخوانده به نام کرونا، سفر آنها را با دغدغه و چالش همراه کردهاست.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران به نقل از خبرگزاری ایرنا، صمیمی و مهربان همراه و همگام با نسیم بهاری جماعتی رنج کشیده از سیلی تندباد به امید اتراق در منطقه ای بکر و امن، چند شبانه روز مسیرهای پر پیچ و خم دامنه های کوه و راه های سخت گذر را طی می کنند.
جوانترها مراقب بره های بازیگوش هستند تا با جدا شدن از گله، صدای زیبا، هماهنگ و دلنشین زنگوله گوسفندان برهم نخورد اما آنها بع بع کنان با زور و تقلا از دست صاحبشان فرار کرده و ورجهوورجه کنان در دشت ها بالا و پایین می پرند.
مسیر طولانی و ناهموار کوچ نشینان را خسته کرده و آنها برای استراحت زیر نور مهتاب و ستارهها چادر گسترانده و سر خود را برای شنیدن صدای تپش قلب زمین بر سینه خاک می نهند به امید اینکه فردا را در آغوش زاگرس کهنسال سپری کنند.
هرچند سالهاست مردان، زنان و کودکان عشایر با سختی های صخره و سنگ و طبیعت عجین هستند و ناهمواری و سختی راه آنها را از نفس نیانداخته، اما نگرانی را می توان در چشم پدران به نظاره نشست و در لابه لای زمزمه لالایی مادرها شنید.
جامعه عشایری همواره تمامی سختی را برای ایجاد آسایش و آرامش به جان میخرند اما این بار وضع متفاوت است چرا که نگران حضور و همراهی همسفری ناپیدا به نام ویروس کرونا با ایل یا در گوشه چادرهایشان هستند و امید دارند این سفر را ایمن به مقصد برسند.
غربالگری عشایر در سه مسیر ورودی به همدان
تیم های بهداشتی همدان نیز آگاه از این دل شوره و دغدغه عشایر، با محبت به استقبال آنها در ورودی های استان می روند تا با غربالگری از همنشینی و هم سفره شدن کرونا با عشایر جلوگیری کنند.
مدیر شبکه و ارتقای سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در این باره گفت: در بین اقشار مختلف جامعه، عشایر به علت کوچ از یک منطقه به منطقه دیگر از شرایط زندگی خاصی برخوردار هستند بنابراین برای پیشگیری از انتقال ویروس کرونا به عشایر یا انتقال ویروس از آنها به دیگر افراد، برنامه های در نظر گرفته شد.
عزیزی مطلق تاکید کرد: انتظار می رود عشایر پیش از جابجایی از مبدا کوچ به سمت همدان در همان محل غربالگری شوند در غیر اینصورت باید در مبادی ورودی به این استان یا توسط بهورزان و مراقبان سلامت مستقر در نزدیک ترین مکان به اتراق عشایر غربالگری صورت گیرد.
وی یکی دیگر از کارها را تشویق جامعه عشایری برای مراجعه به سامانه پیش بینی شده در سایت وزارت بهداشت به منظور خودارزیابی دانست و گفت: با هماهنگی مسوولان امور عشایر مقرر شد عشایر تحصیلکرده و باسواد به معاونت بهداشتی معرفی شوند تا نحوه ورود به این سامانه و خودارزیابی در سه مبدا ورودی به استان همدان واقع در نهاوند، تویسرکان و اسدآباد به آنها آموزش داده شود و آنها این آموخته ها را به مابقی همراهان منتقل کنند.
عزیزی مطلق ادامه داد: چنانچه فرایند خودارزبابی در طول مسیر به خوبی صورت نگیرد در مدت زمان اقامت عشایر در استان، بهورزان نسبت به ارائه آموزش های لازم برای ورود به این سامانه و خودارزیابی اقدام می کنند.
وی بیان کرد: با همکاری جهادکشاورزی و امور عشایر اقلام بهداشتی مورد نیاز عشایر تهیه شده و در مسیر کوچ توسط بهورزان بین آنها توزیع می شود.
عزیزی مطلق گفت: در مدت زمان ییلاق، بهورزان و ماماها هفته ای یک نوبت اقدام به سرکشی از مناطق عشایر نشین و بررسی وضعیت جسمی آنها به خصوص افراد مسن، زنان باردار و افراد دارای بیماری های زمینه ای شامل بیماران قلبی، ریوی و فشار خون می کنند.
مدیر شبکه و ارتقای سلامت معاونت بهداشتی علوم پزشکی همدان کلرزنی آب آشامیدنی عشایر توسط بهورزان را از دیگر اولویت ها برای پیشگیری از انتقال ویروس کرونا دانست و گفت: در صورت نیاز انتقال فرد بیمار به نقاهتگاه زمینه انتقال فرد توسط علوم پزشکی فراهم می شود.
پرداخت بخشی از هزینه اقلام بهداشتی توسط امور عشایر
رئیس امور عشایر همدان نیز گفت: با توجه به اینکه استفاده از اقلام بهداشتی برای مصون ماندن از ویروس کرونا ضروری است بنابراین بخشی از هزینه های مورد نیاز برای تامین این اقلام توسط تعاونی های عشایری استان تامین میشود.
محمدی افزود: اسامی و مشخصات دقیق سه هزار خانواده عشایری در سامانه امور عشایری همدان ثبت شده که ۸۵ درصد آنها کوچرو و ۱۵ درصد نیمه کوچرو هستند و در ۶۰ کانون و سامانه عرفی و ۱۲ کانون خودجوش روستای مستقر می شوند.
وی ادامه داد: غربالگری عشایر در مسیر ورودی این استان در دستور کار علوم پزشکی همدان قرار گرفته است و از نیمه اردیبهشت امسال با ورود عشایر به مناطق از پیش تعیین شده این کار صورت می گیرد.
مدیر امور عشایر همدان بیان کرد: مسیر ورودی عشایر و نقشه جدیدی از مکان هایی که آنها اتراق می کنند در اختیار دانشگاه علوم پزشکی قرار گرفته است و تمامی تلاش ما این است که جامعه عشایری و دیگر افراد مرتبط با این قشربه به ویروس کرونا مبتلا نشوند.
محمدی گفت: عشایر کوچنده همدان، پنج ماه و نیم قشلاق خود را در استان های مرکزی، ایلام، کرمانشاه، لرستان و خوزستان می گذرانند و در قشلاق ۶۱۰ کیلومتر و در ییلاق ۲۰۳ کیلومتر پیاده روی می کنند.
وی بیان کرد: براساس برنامه ریزی های صورت گرفته ورود عشایر از نیمه اردیبهشت به همدان آغاز شده و مستقر شدن آنها در سامانه های از پیش تعیین شده، حدود ۲۰ روز طول می کشد.
نظر دهید