در گفت و گو با سرپرست امور تعاونی ها تشریح شد
فعالیت های دفتر امور تعاونی ها و نظام بهره برداری سازمان امور عشایر
تامین کالاهای ضروری عشایر و تامین نهاده های دامی به منظور پشتیبانی از تولیدات عشایر از جمله فعالیت های دفتر امور تعاونی های و نظام بهره برداری سازمان امور عشایر است.
در ساختار تشکیلاتی سازمان امور عشایر ایران، معاونت توسعه و امور زیربنایی شامل چهار دفتر است که دفتر امور تعاونی ها و نظام بهره برداری یکی از دفاتر زیر مجموعه این معاونت است که از طریق شبکه تعاونی های عشایری کشور اقدامات متنوعی از جمله تامین کالاهای ضروری و مورد نیاز عشایر از قبیل آرد و تامین نهاده های دامی و علوفه مورد نیاز دام های عشایر از جمله جو، کنسانتره و... به منظور پشتیبانی از تولیدات عشایری انجام می دهد.
پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران در راستای فعالیت های اطلاع رسانی خود و به منظور آشنا نمودن مخاطبان از فعالیت ها و عملکرد دفتر امور تعاونی ها و نظام بهره برداری سازمان امور عشایر، گفت و گویی با دکتر احمد رحیمی، سرپرست این دفتر انجام داده است که در زیر نظر خواننده محترم را به این گفت و گو جلب می کنیم.
گفت و گو از: یوسف نیک فام
کارشناس روابط عمومی و امور بین الملل سازمان امور عشایر ایران
ـ جناب آقای دکتر رحیمی با تشکر از وقتی که در اختیار ما گذاشتید، فعالیت های پشتیبانی و حمایتی از عشایر در بخش دفتر امور تعاونی ها چکونه انجام می شود؟ وظایف این دفتر برای ارتقاء سطح زندگی و معیشت عشایر چیست؟
یکی از وظایف دفتر امور تعاونی ها و نظام بهره برداری سازمان امور عشایر حمایت از تولیدات عشایر و تشکل های عشایری است. در این بخش اقدامات متنوعی از جمله تامین کالاهای ضروری و مورد نیاز عشایر از قبیل آرد و تامین نهاده های دامی و علوفه مورد نیاز دام های عشایر از جمله جو، کنسانتره و... به منظور پشتیبانی از تولیدات عشایری انجام می شود. البته مهمترین اقدام برای توسعه زندگی عشایر آموزش های تعاونی و حرفه ای است که در این خصوص آموزش تعاونی های عشایری توسط دفتر امور تعاونی های سازمان و آموزش های فنی برای انجام بهتر دامداری و توسعه مشاغل در مناطق عشایری توسط وزارت جهاد کشاورزی و سازمان فنی و حرفه ای انجام می شود.
ـ یکی از وظایف دفتر امور تعاونی و نظام بهره برداری، نظارت بر عملکرد تشکل های عشایری است. این نظارت چگونه انجام می شود؟
نظارت بر عملکرد تشکل های عشایری از مهمترین وظایف این دفتر است. اقداماتی که در این خصوص انجام می شود عبارتند از: تدوین بخشنامه ها و آئیننامه های لازم در راستای بهتر شدن عملکرد تعاونی ها و ابلاغ آنها برای اجرا است. اقدام دیگر اخذ صورتهای مالی اتحادیه ها و شرکت های تعاونی های عشایری و بررسی آنها و اعلام نواقص به تعاونی ها است. اقدام دیگر، شرکت در مجامع عمومی و جلسات هیأت مدیره اتحادیه ها و شرکت های تعاونی عشایری تا اگر موضوعی بر خلاف قوانین و اساسنامه ها و یا به مصلحت تعاونی ها و عشایر نباشد از تصویب و اجرای آن جلوگیری شود. برای انجام بهتر این وظیفه در حال مذاکره با شرکت «فن آوری های نوین بانک کشاورزی» هستیم تا یک سیستم حسابداری یکنواخت و قابل کنترل در کل تعاونی ها پیاده کنیم تا از این طریق بتوانیم به صورت نظام مند بر تشکل ها نظارت کنیم. به عنوان مثال در این سیستم که به صورت برخط (آنلاین) خواهد بود، می توانیم کنترل کنیم که در حال حاضر در انبار هر شرکت تعاونی چه میزان جو موجود است.
ـ از مهمترین وظایف دفتر امور تعاونی ها و نظام یهره برداری تامین نهاده های دامی است. روند توزیع این نهاده ها به ویژه جوی مدت دار چگونه است؟ آیا همه عشایر می توانند ازآن بهره مند شوند؟
عشایر کشور حدود 24 میلیون واحد دامی در اختیار دارند که برآورد می شود سالانه حدود هفت میلیون تن علوفه دامی برای تعلیف این تعداد دام نیاز است. از این مقدار سالانه حدود 250 هزار تن جو توسط تعاونی ها خریداری و در اختیار عشایر قرار می گیرد. البته بخش عمده این علوفه ها در کارگاه های تولید کنسانتره، تبدیل به کنسانتره دامی شده و در اختیار عشایر قرار می گیرد. امسال میزان تقاضای استان های عشایری برای جو حدود 154 هزار تن در مرحله اول بود که با درخواست تعاونی ها توسط شرکت پشتیبانی امور دام در اختیار آنان قرار گرفت. در مرحله دوم با توجه به خشکسالی و فرارسیدن فصل زمستان قرار شد به میزان 60 هزار تن جو که 30 هزار تن آن به صورت نقد و 30 هزارتن به صورت مدت دار سه ماهه است برای عشایر تامین شود که تعاونی های عشایری در حال دریافت آن هستند.
ـ برای تقویت و حمایت از تشکل های عشایری چه برنامه هایی دارید؟
تامین تسهیلات مورد نیاز عشایر از مهمترین اقداماتی است که می توان انجام داد. در سال 94 به میزان 1000 میلیارد ریال تسهیلات برای اجرای طرح زنجیره تولید گوشت قرمز در اختیار تشکل های عشایری و اعضای آنها قرار گرفت تا در جهت توسعه دامداری و افزایش تولید عشایر هزینه شود. درسال جاری نیز مبلغ 1500 میلیارد ریال از محل تسهیلات ماده 10 و 12 (مبارزه با پیامدهای خشکسالی) در اختیار عشایر و تعاونی های عشایری قرار گرفت. و اخیرا نیز 1500 میلیارد ریال تسهیلات به تصویب هیأت دولت رسید که در اختیار تعاونی ها و عشایر قرار می گیرد. کارمزد این تسهیلات 4 درصد و بازپرداخت 5 ساله است که مورد استقبال عشایر و تشکل های عشایری قرار گرفته است. همچنین عشایر و تشکل های عشایری می توانند از تسهیلات قانون توسعه اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری نیز بهره مند شوند. اقدام دیگری که در این خصوص در حال انجام است پیگیری صدور «عشایر کارت» توسط بانک کشاورزی است که ابتدا در استان مرکزی به صورت پایلوت انجام می شود.
ـ تشکل های عشایری چه کمک هایی به عشایر آسیب دیده از زلزله کرمانشاه داشته اند؟
کمک هایی توسط سازمان امور عشایر به عشایر آسیب دیده از زلزله کرمانشاه انجام شده که شامل تامین علوفه و تسهیلات کم بهره بود و علاوه بر آن تشکل های عشایری سراسر کشور نیز تعداد 30 دستگاه کانکس 15 متر مربعی تهیه و در اختیار عشایری که خانه های آنان در اثر زلزله تخریب شده بود گذاشته شد.
ـ از وقتی که برای انجام این گفت و گو گذاشتید صمیمانه قدردانی می کنیم.
بنده هم از زحمات همکاران روابط عمومی و امور بین الملل سازمان تشکر و قدردانی می نمایم .
نظر دهید