امروز : 04 بهمن 1403
جهش تولید با مشارکت مردم
پرچم جمهوری اسلامی ایران
FR
  • تاریخ انتشار : 1395/06/14 - 13:40
  • تعداد بازدید : 1510
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
گفت و گوی اختصاصی با مدیر امور عشایر اصفهان

عشایر اصفهان در طول سال 5500 تن محصولات لبني توليد می کنند

عشایر اصفهان حدود يك ميليون واحد دامي در اختیار دارند که در طول سال 5500 تن انواع محصولات لبني توليد و روانه بازار مصرف می کنند.

  عشاير كوچنده استان اصفهان با جمعيت 52995 نفر در قالب 9605 خانوار عمدتاً در شهرستان هاي سميرم، دهاقان، شهرضا، فريدونشهر، چادگان و اصفهان استقرار دارند. این عشایر شامل دو ايل بزرگ قشقايي و بختياري و جمعیتی هم از ايل عرب جرقويه می باشند که با در اختیار داشتن حدود يك ميليون واحد دامي،  5500 تن انواع محصولات لبني را در طول سال توليد و روانه بازار مصرف می کنند. 


پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران در راستای سیاست های خبری و اطلاع رسانی خود از طریق ارتباط با مدیران و دست اندرکاران امور عشایر کشور به ویژه مدیران امور عشایر استان ها، اطلاعات جامعی از عشایر استان های مختلف کشور و خدمات ارائه شده به آنان، به مخاطبین خود ارائه می دهد. این مصاحبه نیز در همین راستا با جناب آقای علی اکبر نجفی مدیر امور عشایر اصفهان صورت گرفته است.   


 


                                                                                                                    گفت و گو و عکس:  علیرضا رحیمی


 


 


ـ  جناب آقای نجفی با تشکر از وقتی ک اختصاص دادید، لطفا برای آشنایی بیشتر خوانندگان، جمعیت عشایری اصفهان و ایلات و طوایف و تعداد دام های آنان را معرفی بفرمایید.


 


 عشاير كوچنده استان اصفهان با جمعيت 52995 نفر در قالب 9605 خانوار هستند كه عمدتاً در شهرستان هاي سميرم، دهاقان، شهرضا، فريدونشهر، چادگان و اصفهان استقرار  دارند. این عشایر شامل ايل قشقايي(طوايف دره شوري، فارسيمدان، عمله، شش بلوكي، كشكولي بزرگ و كوچك)، و ایل بختياري(طوايف ممزايي،‌ زراسوند، محمدصالح، چهاربورمي، زلقي و بهداروند) و جمعیتی هم از ايل عرب جرقويه می شوند.


 


عشاير استان اصفهان در مجموع حدود يك ميليون واحد دامي در اختیار دارند كه ساليانه بيش از 300 هزار راس دام را وارد بازار مصرف مي كنند.


 


 


ـ در خصوص زمان کوچ بهاره و پاییزه و ییلاق و قشلاق عشایر اصفهان و این که بیشترین جمعیت عشایری در کدام مناطق استان حضور دارند، توضییح دهید.


 


عشاير ايل قشقايي بيشترين جمعيت عشايري استان اصفهان را با 5301 خانوار تشکیل می دهند كه حدود 5 تا 6 ماه از سال (از اواسط ارديبهشت تا اوايل آبان) را در شهرستان هاي سميرم، دهاقان، شهرضا به عنوان ييلاق سپری مي كنند و  در زمان قشلاق به استان هاي بوشهر، فارس و كهكيلويه و بوير احمد کوچ می کنند.


 


همچنین عشاير ايل بختياري با 4090 خانوار، فصل ييلاق (از اواخر ارديبهشت تا اواخر مرداد) را در شهرستان هاي فريدونشهر و چادگان و فصل قشلاق را در استان خوزستان استقرار می یابند.


 


عشاير ایل عرب جرقويه نیز که بيشتر برون كوچ هستند در فصل قشلاق در مناطق جرقويه حضور دارند و در فصل ييلاق بخشي به مناطق ییلاقی شهرستان های سميرم و شهرضا و بخشی نیز به استان چهارمحال و بختياري كوچ مي كنند.


 


 



 


ـ میزان اعتبارات در نظر گرفته شده برای امور عشایر اصفهان در سال 95 چه مقدار است و آیا این میزان اعتبار جوابگوی نیازمندی های عشایر استان است؟


 


در سال 94 در مجموع حدود 64 ميليارد ريال از محل اعتبارات تملك دارايي هاي سرمايه اي استان، اعتبارات خشكسالي، اعتبارات ملي، اعتبارات 2درصد نفت و گاز، اعتبارات مطالعات جامع و مناطق محروم براي اجراي 59 پروژه مصوب شد كه حدود 47 ميليارد آن تخصيص يافت. بنابراین در سال 95 هم باید بر اساس اولويت تعهداتي كه براي مصوبات سال 94 تحقق نيافته عمل شود و هم اينكه براي اجراي طرح ها و پروژه هاي ساليانه و جديد تامين اعتبار شود. البته تعهدات امور عشاير اصفهان در قبال ساماندهي عشایر استان بيش از اين تعهدات و مصوبات است؛ مثلاً در بحث اسكان داوطلبانه عشاير، مدیریت امور عشاير استان بر اساس قانون مي بايست ساليانه حدود 200 خانوار عشايری را ساماندهي و اسكان دهد كه همين تعهد حداقل 300 ميليارد ريال اعتبار نیاز دارد كه تا كنون تحقق نيافته است.


 


 


ـ  عمده ترین فعالیت ها  و ارائه خدمات به عشایر اصفهان از سوی امور عشایر به ویژه در زمان کوچ عشایر در چه زمینه هایی انجام می شود؟


 


عمده ترين فعاليت هاي امور عشاير اصفهان در راستاي طرح ارائه خدمات و پشتيباني به كوچندگان و تسهيل در امر كوچ و ايجاد زيرساخت ها و تأسيسات لازم برای ساماندهي اسكان عشایر استان است كه در قالب چهار وظيفه اصلي هرساله با اجراي 60 تا 80 طرح و پروژه شامل تأمين آب شرب انسان و دام بوسيله تانكر سيار، بهسازي چشمه ها و قنوات، احداث منابع ذخيره آب، حفر و تجهيز چاه، تيغ زني ايلراه هاي عشايري و ... انجام می شود.


 


 



  








ـ  با توجه به بروز  خشکسالی در برخی استان های کشور در سال های اخیر، وضعیت خشکسالی و مراتع اصفهان چگونه است و در خصوص آبرسانی به عشایر استان چه اقداماتی صورت می گیرد؟


 


متأسفانه استان اصفهان از جمله استان هايی است كه حدود هشت سال با وضعيت نامناسب خشكسالي روبرو بوده است. هرچند عمده مناطق عشايري اين استان در شهرستان هاي ييلاقي و در شمال غربي و جنوب غربي استان قرار دارند كه بيشتر مناطق كوهستاني است و  بارندگي آن نسبت به مناطق مركزي و شرق اصفهان بیشتر است ولي نسبت به متوسط ساليانه تقريباً 20 تا 30 درصد كاهش بارندگي وجود دارد كه این کاهش بارندگی بر  كشاورزي و دامداري و پوشش گياهي و معيشت مردم و عشاير تاثیر گذاشته به طوري كه بيش از40 درصد از باغات سيب شهرستان سميرم که بنام سرزمين هزارچشمه معروف است، در اثر خشك شدن چشمه ها و كم شدن آب رودخانه ها از بين رفته است.


 


وضعيت مراتع هم كاملاً تحت تاثير خشكسالي قرار دارد و بيشتر علوفه هاي يكساله رشد مي كنند. همان طور كه گفته شد بيشتر مناطق عشايري اصفهان با كمبود آب مواجه هستند بطوری که در شهرستان هاي سميرم، دهاقان و شهرضا و جرقويه آب آشاميدني نيمي از عشاير(حداقل سه هزار خانوار) با تانكر هاي سيار تامين مي شود. در شهرستان هاي چادگان و فريدونشهر نیز تقريباً 20 درصد عشاير (1200خانوار) آبرساني مي شوند.


 


 


ـ  از جمله خدماتی ک در سال های اخیر در مناطق عشایری کشور انجام می شود، ترویج و تشویق عشایر به استفاده از انرژی های پاک است، امور عشایر اصفهان در این خصوص چه اقداماتی انجام داده  و می دهد؟


 


در راستاي حفاظت از محيط زيست و پايداري منابع پايه و ايجاد رفاه نسبي برای عشایر، تا كنون حدود 500 پكيج خورشيدي در مناطق عشایری استان اصفهان توزيع شده است. همچنين در تعدادي از كانون هاي استقرار عشایر از آبگرمكن هاي خورشيدي استفاده مي شود.


 


 


ـ در خصوص میزان تولیدات دامی، کشاورزی و باغی و صنایع دستی عشایر استان و ارزش ریالی آن توضیح دهید.


در اصفهان هنوز نيمي از خانوارهاي عشايری(4790 خانوار) بصورت فعال 27441 مترمربع انواع قالي، قاليچه، گبه، گليم، زيلو، ورني، جاجيم، خورجين و ... توليد مي كنند.


 


هر چند عشاير استان كمتر از 2درصد جمعيت استان را تشكيل مي دهند اما حدود  25درصد گوشت قرمز مصرفي استان(10000 تن) و بيش از 5500تن انواع محصولات لبني(شير، كشك، قره قروت و...) را توليد و روانه بازار مصرف مي كنند. همچنین عشاير اصفهان بيش از 22 هزار هكتار اراضي كشاورزي استان را در اختيار دارند كه نزدیک به 95 هزارتن توليدات باغي و 42 هزارتن توليدات زراعي و حداقل 25تن عسل توليد مي كنند.


 


 



 


 


 




ـ همکاری سایر دستگاه های اجرایی استان در راستای اجرای آیین نامه ساماندهی عشایر کشور را چگونه ارزیابی می کنید؟


 


شوراهاي عشايري نقش مهمي در جهت هماهنگي و رفع مشكلات و ساماندهي عشاير دارند. در همين راستا در سالجاری شوراهاي عشايري شهرستان های سميرم، فريدونشهر، شهرضا، چادگان و دهاقان در دو ماه خرداد و تير تشكيل شده است و در آينده ای نزدیک نیز شوراي عشايري استان با حضور بالاترين مقام استان و مديران ارشد دستگاه هاي اجرایی برگزار می شود كه كليه مسائل و مشكلات و چالش هاي ساماندهي عشاير استان در این جلسه مطرح و پس از ارائه راهكارها و با هماهنگي ديگر دستگاه ها زمينه حل  آنها فراهم می شود.


 


 


ـ  فعالیت اتحادیه و شرکت های تعاونی عشایری اصفهان را در خصوص تامین نیازمندی های عشایر استان چگونه ارزیابی می کنید؟


 


اتحاديه تعاوني هاي عشايري استان اصفهان شامل  هشت شركت است كه كليه خانوارهاي عشايري ايل بختياري و ايل عرب جرقويه را تحت پوشش قرار مي دهند و عملکرد آنها تا حدودی رضایت جامعه عشایری استان را فراهم کرده است.


 


 


ـ مجددا از جنابعالی بخاطر وقتی که به ما اختصاص دادید سپاسگزاری می کنم.  موفق و پیروز  باشید.


 



 



 



 



 



 

کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب