با اصلاح روش تغذیه دام
دوره پرواربندی دام عشایر سمنان 80 روز کاهش یافته است
مدیرکل امور عشایر سمنان با ارائه آموزشهایی به عشایر استان سمنان دوره پرواربندی دام از ۲۰۰ روز به ۱۲۰ روز کاهش یافته است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران به نقل از خبرگزاری ایسنا، حمیدرضا حسینی گفت: در گلههایی که به صورت سنتی پرورش مییابند میزان زایش دام ۷۰ درصد است به عبارتی از هر ۱۰۰ دام ۷۰ دام در طول سال برهزایی دارند.
وی افزود: با اقدامات و آموزشهایی که صورت گرفته این میزان در گلههای پایلوت به ۱۲۰ درصد افزایش یافته یعنی نه تنها ۱۰۰ درصد دامها برهزایی داشتند بلکه ۲۰ درصد آنها نیز دوقلوزایی داشتند.
حسینی از تغییر پرواربندی از طریق جو به کنسانتره در دامهای عشایر سمنان خبر داد و با اشاره به مزایای این تغییر علوفه گفت: نخست اینکه هزینه خرید جو بسیار بیشتر از کنسانتره است و دامدار باید هزینه بیشتری برای تامین علوفه بدهد.
وی ادامه داد: دوم اینکه طول پرواربندی در تغذیه با جو ۲۰۰ روزه است در حالی که این دوره در کنسانتره به دلیل ارزش غذایی بیشتر به ۱۲۰ روز کاهش مییابد.
مدیرکل امور عشایر سمنان اضافه کرد: سوم اینکه میانگین ضریب وزنی دام در نهاده جو به ازای هر ۱۱ کیلو یک کیلو گوشت قرمز تهیه میشود در حالی که این عدد در کنسانتره به ازای هر هفت کیلو کنسانتره دام یک کیلو وزن اضافه میکند.
وی در پاسخ به پرسش امکان تهیه این نهاده دامی برای دامداران و عشایر اظهار کرد: خوشبختانه با پیگیریهایی که صورت گرفته یک واحد تولیدی کنسانتره در شهرستان مهدیشهر که بیشترین جمعیت عشایر مربوط به این شهرستان است، راهاندازی شده و دامداران و عشایر به سهولت میتوانند این نهاده دامی را با بهای کمتری تهیه کنند.
حسینی در پاسخ به این که آیا این تغییرات از طریق جایگزینی نژادهای جدید صورت گرفته یا شاهد بهنژادی دامهای سنتی منطقه بودیم، خاطرنشان کرد: این تغییرات با اصلاح و ارتقاء نژادهای محلی و سنتی منطقه انجام شده و هیچ تغییری در نژاد دامها صورت نگرفته است.
مدیرکل امور عشایر سمنان از سنگسری، زندی و افشاری به عنوان مهمترین گونههای دامی در گلههای عشایر این استان نام برد و افزود: ما تنها در این فرآیند شکل اپیتیک گله را اصلاح کردیم و نژادها همان نژادهای بومی منطقه است.
وی همچنین از افزایش میزان شیردهی این دامها خبر داد و گفت: با آموزشها و فعالیتهای ترویجی انجام شده از طریق افزایش شیردهی، کاهش دوره پرواربندی، افزایش زایش گله و افزایش وزنی دامها به بهبود اقتصاد دامداران و عشایر کمک کردیم.
نظر دهید