امروز : 01 بهمن 1403
جهش تولید با مشارکت مردم
پرچم جمهوری اسلامی ایران
FR
  • تاریخ انتشار : 1396/10/03 - 13:42
  • تعداد بازدید : 895
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
گزارشی از خبرگزاری ایرنا

خشکسالی و گرانی علوفه دام و مشکلات عشایر در خراسان جنوبی

خشکسالی متوالی و در پی آن فقر مراتع و گرانی علوفه دستی، عشایر استان خراسان جنوبی را با مشکلاتی مواجه کرده است.

خشکسالی متوالی و در پی آن فقر مراتع و گرانی علوفه دستی، عشایر استان خراسان جنوبی را با مشکلاتی مواجه کرده است.


 


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران به نقل از خبرگزاری ایرنا، خشکسالی 18 ساله در خراسان جنوبی باعث شده عشایر برای پرورش دام خود هزینه های سنگینی را متحمل شوند به گونه ای که به اذعان آنان پرورش دام نه تنها صرفه اقتصادی ندارد بلکه آنان را متضرر نیز می کند.


 


از سوی دیگر خشکسالی های چندین سال اخیر مراتع استان را فقیر کرده که با این شرایط باید عشایر دام خود را با علوفه دستی پرورش دهند و در کنار خرید آب، خرید و گرانی علوفه آنان را نگران کرده است.


 


به گفته عشایر از ابتدای امسال تاکنون قیمت انواع علوفه دامی به صورت میانگین 15 تا 25 درصد افزایش یافته و به طور مثال هم اکنون هر کیلوگرم گوسفند زنده 15 هزار تومان از عشایر خریداری می شود در حالی که قیمت تمام شده هر کیلوگرم دام زنده برای عشایر 17 هزار تومان تمام می شود.


 


زندگی عشایر متکی به دام است و هر مشکلی در این بخش می تواند بر زندگی آنان تاثیر منفی بگذارد و با وجود خشکسالی های اخیر و گرانی علوفه، عشایر مجبورند تعدادی از دام های خود را به فروش برسانند تا بخشی از هزینه پروار مابقی دام های خود را تامین کنند.


 


البته اداره کل امور عشایری خراسان جنوبی برای جبران خسارت ناشی از خشکسالی به عشایر تسهیلات پرداخت می کند که با وجود خشکسالی های اخیر و کاهش درآمد، آنان توان بازپرداخت این تسهیلات را ندارند و به اذعان عشایر تنها کمک بلاعوض دولت است که می تواند مرهمی بر دردهای آنان باشد.


 


یکی از عشایر دشت گلورده درمیان روز شنبه به خبرنگار ایرنا گفت: گرانی علوفه در چند سال اخیر بخصوص در سال جاری کمر عشایر را خم کرده است.


 


رضا نهتانی با بیان اینکه افزایش قیمت علوفه اقتصاد خانوار عشایر را تهدید می کند، گفت: با شرایط نرخ علوفه امسال، پرورش دام برای عشایر صرفه اقتصادی ندارد.


 


وی اظهار کرد: با توجه به کاهش بارندگی ها و فقر علف در مراتع و چراگاه ها، اکثر عشایر مجبورند دام خود را با تغذیه دستی سیر کنند و در سال جاری پروار کردن دام هزینه ها زیادی به عشایر تحمیل کرده است.


 


نهتانی عنوان کرد: زندگی عشایر وابسته به دام است و تنها منبع درآمد آنان فقط دامداری است خشکسالی ها چندین ساله منبع درآمد عشایر را به شدت کاهش داده است.


 


وی افزود: خشکسالی ها تعداد دام عشایر را به شدت کاهش داده به طور مثال سال 89 بیش از 210 دام را پرورش می دادم که هم اکنون 57 دام را پرورش می دهم.


 


کمبود علوفه در مراتع و گرانی آن


یکی از عشایر شهرستان نهبندان هم با بیان اینکه امسال قیمت دام زنده نسبت به پارسال افزایش یافته است گفت: ولی قیمت تمام شده پرورش دام بیش از قیمت فروش آن است و باز هم عشایر متضرر می شوند.


 


علی بهلولی عنوان کرد: کمبود بارندگی، خشکسالی و مشکلات تهیه علوفه برای دام ها در کاهش رونق صنعت دامداری منطقه تاثیر محسوسی خواهد گذاشت.


 


به گفته وی گاهی عشایر برای تعلیف دام خود باید مسیر های طولانی را طی کنند که این موضوع باعث لاغری دام و اذیت خود عشایر می شود، کمبود علوفه در مراتع و گرانی آن در بازار درد و مشکل اصلی عشایر است.


 


بهلولی افزود: اداره کل امور عشایری تسهیلات خوبی به عشایر می دهد که به دلیل خشکسالی های چندین ساله و کاهش درآمد توان بازپرداخت این تسهیلات را نداریم و خیلی از عشایر به دلیل گرفتن وام در سال های گذشته به بانک ها بدهکارند.


 


وی گفت: هم اکنون بهترین زمان است که دولت برای حل مشکلات عشایر چاره اندیشی کند چرا که با ادامه خشکسالی ها عشایر با فروش دام خود مهاجرت را به عنوان آخرین گزینه حل مشکلات انتخاب خواهند کرد.


 


افزایش 15تا 25 درصدی قیمت علوفه در سال جاری


مدیرعامل شرکت تعاونی عشایری درمیان هم گفت: در سال جاری نرخ علوفه دستی دام از جمله جو، کنسانتره، کاه و یونجه به صورت میانگین 15 تا 25 درصد افزایش یافت، به طور مثال از ابتدای امسال قیمت هر کیلوگرم جو به صورت نقدی 880 تومان بود که به یکهزار و 40 تومان در ماه جاری افزایش یافته است.


 


سید عبدالحکیم دادار با بیان اینکه هم اکنون 80 درصد دام عشایر با تغذیه دستی پرورش داده می شوند گفت: گرانی علوفه، عشایر شهرستان را نگران کرده و از طرفی تغذیه دستی دام، عشایر را با کمبود نقدینگی مواجه می کند.


 


به گفته وی هر گوسفند روزانه علاوه بر تغذیه در مرتع به یک کیلو و 500 تا یک کیلو و 700 گرم علوفه دستی از جمله جو، یونجه و کنسانتره نیاز دارد که با توجه به افزایش قیمت ها قشر عشایر نگران متضرر شدن خود هستند.


 


وی ادامه داد: هم اکنون هر کلیوگرم دام زنده از عشایر 15 هزار تومان خریداری می شود این در حالی است که قیمت تمام شده هر کیلوگرم دام زنده برای عشایر 17 هزار تومان است.


 


دادار گفت: خشکسالی های چندین ساله اخیر، عدم بارندگی در سال زراعی جاری و فقر مراتع نابودی دام عشایر را نشانه گرفته که در صورت ادامه روند خشکسالی باید در چند سال دیگر سراغ عشایر شهرستان را در حاشیه شهرها بگیریم.


 


گرانی علوفه هزینه های سنگینی بر عشایر تحمیل می کند


مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه خشکسالی مهمان ناخوانده ای است که 18 سال در این استان تاخت و تاز دارد گفت: در چند سال اخیر خشکسالی و بر اثر آن فقر مراتع باعث شده تا عشایر دام خود را با تغذیه دستی پرورش دهند.


 


غلامرضا قوسی بیان کرد: خرید علوفه دستی از جمله جو، کنسانتره و سایر موارد هزینه های سنگینی را بر عشایر تحمیل می کند و در تمام روزهای سال دام عشایر علاوه بر تعلیف از مراتع با تغذیه دستی نیز سیر می شوند که بیشترین تغدیه دستی دام در فصل زمستان و کمترین آن در فصل بهار انجام می شود.


 


وی با اشاره به اینکه افزایش تغذیه دستی در چند سال اخیر عشایر را متضرر می کند گفت: با وجود خشکسالی های چندین ساله اخیر باید عشایر همه ساله نگران گرانی علوفه و تامین آن با هزینه های بالا باشند.


 


قوسی گفت: برخی از خانوارهای عشایر قادر به خرید علوفه دستی برای دام های خود نیستند و این اداره کل نیز توان توزیع علوفه رایگان را ندارد ولی از ابتدای امسال تاکنون 30 هزار تن انواع نهاده های دامی با قیمت عادی بین عشایر استان به فروش رسیده است.


 


وی افزود: هم اکنون شرکت های تعاونی عشایر، علوفه دستی را در مناطق مختلف تامین می کند و امسال برای کاهش اثرات خشکسالی بر عشایر، 2 هزار تن جو مدت دار (9 ماهه) در حال توزیع است و یکهزار تن کنسانتره مدت دار (6 ماهه) نیز از هفته آینده توزیع می شود.


 


مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی با اشاره به اینکه با گرانی نهاده های دامی قیمت فروش دام با قیمت تمام شده برای عشایر همخوانی ندارد گفت: در سالهای ترسالی به طور مثال دام عشایر 80 درصد از مرتع و مابقی به صورت دستی تغذیه می شد که با وجود خشکسالی ها هم اکنون بیش از 80 درصد علوفه دام عشایر به صورت دستی تامین می شود.


 


وی خواستار توجه جدی دولت به قشر عشایر شد و افزود: دولت باید با اختصاص اعتبار مورد نیاز کمک کند تا بخشی از هزینه های خرید علوفه عشایر این استان به صورت رایگان تامین شود تا آنان که از ناحیه خشکسالی زیان های زیادی دیده اند بتوانند دام های خود را نگه دارند.


 


به گفته وی کمبود بارش باران و خشکسالی چند سال اخیر مراتع این استان را ضعیف کرده که این وضعیت باعث کاهش تولید علوفه و لاغری دام های عشایر شده و از طرفی لاغری دام ها سقط جنین دام را به دنبال دارد.



قوسی گفت: از محل منابع مدیریت بحران برای خرید علوفه به شرکت تعاونی های عشایری و عشایر تسهیلات پرداخت می شود.

کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب