هر یک نفر عشایر گوشت 16 شهروند را تولید می کند
200 هزار تن از 860 هزار تن گوشت قرمز کشور را عشایر تولید می کنند
سرپرست سازمان امور عشایر ایران گفت: از 860 هزار تن گوشت قرمز مورد نیاز کشور 200 هزار تن آن را عشایر تولید می کنند که اگر این عدد را تقسیم بر جمعیت عشایری کنیم هر یک نفر عشایر گوشت مورد نیاز 16 شهروند ایرانی را تولید می کند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران، شاهپور علائی مقدم در نشست انعقاد تفاهم نامه گردشگری عشایر و فرآوری پشم دام عشایر برای تنوع بخشی به اشتغال و درآمد عشایر، اظهار داشت: عشایر 450 هزار تن شیر تولید می کنند که عدد کمی نیست اما چه کسی سود این تولید را می برد، همین برندهایی که در کشور می بینیم.
وی با تاکید بر اینکه باید در فراوری شیر و تولیدات لبنی عشایر زنجیره تولید را کامل کنیم، گفت: گیاهان داروئی هم ظرفیت بسیار خوبی است که می تواند درآمدزایی برای عشایر و کشور ایجاد کند اما چندان فرآوری در این حوزه نداریم.
علائی مقدم بیان داشت: در کشور 50 هزارتن پشم دام تولید می شود و 13 هزار و 500 تن پشم دام نیز عشایر تولید می کنند که برای آن برنامه ای نداریم.
باید بتوانیم یک تومان عشایر را دو تومان کنیم
سرپرست سازمان امور عشایر ایران با اشاره به اینکه ما باید بتوانیم یک تومان عشایر را تبدیل به دو تومان کنیم، گفت: اگر محصولات عشایر به بازار نرسند و برای عشایر درآمد ایجاد نشود در واقع کاری انجام نداده ایم.
وی اظهار داشت: عشایر جامعه ای پرتلاش و پرفایده هستند که با سختی های فراوان زندگی می کنند و تنوع بخشی به مشاغل آنان بسیار مهم است.
علائی مقدم گفت: برخی به عشایر از سر دلسوزی و ناتوانی نگاه می کنند در صورتی که عشایر یک جامعه توانمند با اقتدار و قدرتمند هستند و با استفاده از دانش بومی، ظرفیت بسیج عشایری، اساتید دانشگاه ها و موضوعات فرهنگی می توانیم تحولات عظیمی در این جامعه ایجاد کنیم.
نقش عشایر در زمینه آب و خاک و حفظ محیط زیست
سرپرست سازمان امور عشایر ایران با بیان اینکه نقش عشایر در توسعه پایدار نقش بی بدیلی است، ادامه داد: امروز روز جهانی خاک است و لازم است به نقش عشایر در زمینه آب و خاک و حفظ محیط زیست توجه داشته باشیم.
وی با بیان اینکه از 84 میلیون هکتار مرتعی که در کشور وجود دارد 34 میلیون هکتار آن در اختیار عشایر است، افزود: عشایر محققین بومی هستند که از سالهای دور از آب و خاک کشور استفاده و محافظت می کنند و به دنبال آب مجازی و به شیوه ییلاق و قشلاق 400 تا500 کیلومتر کوچ می کنند.
علائی مقدم با تاکید بر اینکه باید برای عشایر سرمایه گذاری و برنامه ریزی کلان داشته باشیم، گفت: امروز عشایر در خودکفایی، امنیت غذایی و پدافند غیرعامل به عنوان مرزداران بدون مرز نقش تاثیرگذاری دارند و جهش تولید در زندگی عشایر نهفته است و ذاتا اقتصاد و زندگی مقاومتی دارند.
انتقاد از عدم تکمیل زنجیره تولید
علائی مقدم با انتقاد از عدم تکمیل زنجیره تولید در پس از تولید، اظهار داشت: در زنجیره تولید آن جایی که باید با برندیک و مارکتینگ و فروش، درآمد برای عشایر ایجاد کنیم زنجیره را رها می کنیم.
علائی مقدم تاکید کرد: باید برای زنجیره کامل تولید، فرآوری تا فروش محصول نهایی برنامه ریزی داشته باشیم و تعاونی های عشایری باید به بعد از تولید و فروش محصولات اهمیت بدهند و تولیدات عشایر را تبدیل به پول و سرمایه کنند.
سرپرست سازمان امور عشایر ایران بیان داشت: یکی از معضلات تولید پشم دام، بازار رسانی آن است که باید آسیب شناسی کنیم و برای بازار هدف آن برنامه داشته باشیم.
وی با اشاره به راه اندازی سامانه جامع اطلاعات تشکلهای عشایری گفت: تعاونی های عشایری باید از حالت سنتی خارج شوند و اصلاح ساختار آنها که ابلاغ شده است با جسارت و جرات انجام شود.
اولین سازمانی هستیم که سرشماری ثبتی مبنا انجام دادیم
علائی مقدم با اشاره به اینکه سازمان امور عشایر یک سازمان فنی و مهندسی است، گفت: اولین سازمانی در کشور هستیم که سرشماری ثبتی مبنا عشایر کوچنده را انجام دادیم که اول آبان ماه رونمایی شد و انقلابی در سرشماری ثبتی مبنا ایجاد شده آن هم از طرف سازمانی که ابر الکترونیکی و اینترنت بالای سر جامعه هدف آن نیست.
وی یادآور شد: هزینه این سرشماری به صورت سنتی 38 میلیارد تومان بود که ما از طریق تعاونی های عشایری با دو میلیارد تومان انجام دادیم و صرفه جویی بسیار خوبی انجام شد.
"عشایرگردی" به جای "گردشگری عشایر"
علائی مقدم در بخش دیگری از سخنانش اظهار داشت: باید به جای واژه "گردشگری عشایر" از واژه "عشایرگردی" استفاده کنیم و این نوع گردشگری می تواند از سایر گردشگری ها متمایز باشد.
وی با بیان اینکه جاذبه عشایرگردی به این است که سنتی و به روش خودشان باشد، افزود: لازم است دروازه عشایرگردی و بومگردی که برای کشور با کمترین هزینه بیشترین ارز آورری دارد را برای گردشگران خارجی باز کنیم.
سرپرست سازمان امور عشایر ایران گفت: ظرفیت بسیج عشایری یک ظرفیت بی بدیلی در همه بخشها است که باید از این ظرفیت در تکنولوژی، شرکتهای دانش بنیان و فن آوری های نوین استفاده کنیم و ما آمادگی داریم بیش از گذشته با سازمان بسیج عشایری تعامل داشته باشیم.
در پایان این مراسم تفاهمنامه با خانه گردشگری ویرا برای بازدید سالانه 500 نفر گردشگر از مناطق عشایری و همچنین قرارداد همکاری سه جانبه برای فرآوری پشم دام عشایر توسط مدیرعامل اتحادیه دامداران متحرک ایرانیان، رئیس سازمان بسیج عشایری کشور و مدیرعامل سازمان مردم نهاد حامیان اشتغال و کارآفرینی نت به امضا رسید.
در این مراسم، مدیران کل امور عشایر استانهای فارس، خراسان جنوبی، کرمانشاه و کرمان و مدیران عامل اتحادیه های عشایری همدان، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، کرمان، کرمانشاه و اردبیل به عنوان استانهای پایلوت اجرای این طرحها حضور داشتند.
امضای تفاهمنامه همکاری مشترک - دوشنبه 17 آذر 1399
نظر دهید