واکاوی سرشماری ثبتی مبنای عشایر کوچنده
۴۰درصد عشایر چهارمحال و بختیاری در سامانه ثبتی مبنا حضور ندارند
سرشماری عشایر کوچنده در سالهای ۱۳۶۶، ۱۳۷۷و ۱۳۸۷به صورت میدانی انجام شد اما از سال 1397 موضوع انجام سرشماری به صورت ثبتی مبنا مطرح شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران به نقل از خبرگزاری ها، سرشماری عشایر از همان ابتدای انقلاب تا سال 1387 طی سه دوره به صورت سنتی انجام شد که با توجه به تحولات رخ داده این کار به ثبتی مبنایی تغییر یافت. در این زمینه برخی از عشایر و مسوولان چهارمحال و بختیاری دیدگاهها و نظرات خود را در خصوص مزایا و معایب این طرح اعلام کردند.
سوابق نشان میدهد، سرشماری عشایر کوچنده کشور در سالهای ۱۳۶۶، ۱۳۷۷و ۱۳۸۷به صورت سنتی و چادر به چادر و چهره به چهره انجام شده که باتوجه به هزینه بالای آن، از سال 1397 موضوع سرشماری ثبتی مبنا مطرح شد.
سرشماری ثبتی مبنا، با هدف جمعآوری آمار و اطلاعات جمعیتی، ارتقای خدمات عمومی و اجتماعی، توسعه خدمات الکترونیکی و توزیع عادلانه خدمات و اعتبارات تعریف شده است.
در روش ثبتی مبنا، برخلاف آمارگیری به روش سنتی، دادهها به صورت مستقیم از جمعیت جمعآوری نمیشود بلکه با استفاده از دادههای اداری نگهداری شده در بانکهای اطلاعاتی دستگاههای مختلف جمعآوری میشود.
بر این اساس، ثبت اطلاعات خانوارهای عشایری کوچرو در محل قشلاق از طریق تعاونیهای عشایری و فرمهای خود اظهاری آغاز و در سال 1398 این کار به سرانجام رسید.
در سال 1399 نیز ارتباط بین سامانه مدیریت اطلاعات آماری سازمان امور عشایر و سایر پایگاههای ارتباطی کشور از جمله ثبت احوال، هدفمندسازی یارانهها، بیمه سلامت، تامین اجتماعی، آموزش و پرورش، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، نهضت سوادآموزی، بهزیستی، امور مالیاتی، فنی و حرفهای، صندوق بیمه، سرشماری عمومی کشاورزی برقرار و در سال ۱۴۰۰ به صورت رسمی دادههای نهایی آماری سرشماری ثبتی مبنای جامعه عشایری منتشر شد.
برخی از عشایر در این باره میگویند: با وجود همه مزایای سرشماری به شیوه ثبتی مبنا، اما ممکن است در این شیوه، تعدادی از عشایر واقعی از آمار جا افتاده باشند و یا تعدادی که عشایر نیستند در آمار آورده شدند که این موجب بروز بسیاری از مشکلات برای جامعه عشایری شده است.
۴۰درصد عشایر چهارمحال و بختیاری در سامانه ثبتی مبنا نیستند
مدیرکل امور عشایر چهارمحال و بختیاری ذز این باره می گوید: درحال حاضر ۴۰درصد از جمعیت عشایر استان در سامانه سرشماری ثبتی مبنا ثبت نشده اند و همین امر باعث بروز مشکلاتی برای این جامعه شده است.
محمود محمودی گفت: از سال 1397 که سامانه سرشماری ثبتی مبنا تعریف شد به دلیل اطلاعرسانی نامناسب، برخی از خانوارهای عشایری استان نتوانستند در این سامانه ثبتنام کنند.
وی اضافه کرد: براساس قانون تعریف شده، ارائه خدمات به جامعه عشایری منوط به ثبتنام جامعه هدف در سامانه سرشماری ثبتی مبنا است، براین اساس افرادی که موفق به ثبتنام نشدهاند از دریافت خدمت محروم میشوند.
مدیرکل امور عشایر چهارمحال و بختیاری گفت: انتظار میرود تا زمان حل مشکل و ابلاغ پالایش نهایی، خدمات به خانوارهایی که موفق به ثبتنام در سامانه ثبتی مبنا نشدهاند براساس هویت عشایری و مدارکی که از ادارات امور عشایر شهرستانها و شرکتهای تعاونی دارند به روال قبل ارائه شود.
محمودی در خصوص تامین آرد عشایر استان نیز گفت: همچنین برای برطرف کردن مشکل تامین آرد خانوارهای عشایری که در سامانه ثبتی مبنا ثبت نشدهاند، مصوبهای از کارگروه آرد و نان استان گرفته شد.
وی یادآور شد: با این وجود، خانوارهای عشایری همچنان با مشکل دریافت تسهیلات تبصره ۱۸و پکیجهای خورشیدی مواجه هستند.
عدم ثبتنام در سامانه ثبتی مبنا، تحمیل فشار اقتصادی به عشایر
در همین ارتباط به سراغ یکی از خانوارهای عشایری چهارمحال و بختیاری که موفق به ثبتنام در سامانه ثبتی مبنایی نشده و از دریافت خدمات محروم است رفتیم.
"نیازعلی ناصری کریموند" از عشایر اهل بازفت چهارمحال و بختیاری به خبرنگار ایرنا گفت: به دلیل ثبتنام نکردن در سامانه سرشماری ثبتی مبنا، از خدمات ارائه شده برخوردار نیستم و همین مساله فشار اقتصادی زیادی را تحمیل کرده است.
وی ادامه داد: با وجود اینکه جزو جمعیت عشایر کوچرو هستم اما به دلیل ثبتنام نکردن در سامانه سرشماری ثبتی مبنا، جزو این جمعیت به شمار نمیروم و از همه خدمات ارائه شده به جمعیت عشایری محروم هستم که انتظار داریم مسوولان در این خصوص چارهاندیشی کنند.
ناصری کریموند در خصوص تامین نهادههای دامی، گفت: ممکن است برخی از افراد که دام ندارند اما به دلیل دریافت برگ هویتگذاری، نهادههای دامی دریافت کرده باشند و به قیمت بازار به عشایری که دارای دام هستند، بفروشند.
وی محرومیت از دریافت تسهیلات تبصره ۱۸و پکیج خورشیدی را نیز از دیگر مشکلات ناشی از ثبتنام نشدن در سامانه ثبتی مبنا عنوان کرد.
ناصری کریموند میگوید: یکی از مشکلات عشایر این است که برخی از آنها براساس اطلاعات سامانه ثبتی مبنا مربوط به آمار خوزستان هستند در حالی که اهل چهارمحال و بختیاری به شمار میروند اما در آمار این استان به حساب نمیآیند.
نظر دهید