قزیلبافی" عشایر قزوین ثبت ملی شد
هنر "قزیلبافی" عشایر طایفه "چموشگزک" در استان قزوین به همراه دو اثر ناملموس دیگر در فهرست آثار ملی ناملموس به ثبت رسید.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران به نقل از خبرگزاری ها، مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی قزوین با اعلام این خبر گفت: پرونده ثبت سه اثر ناملموس استان شامل غذای سنتی اوزباستورما، قزیلبافی طایفه چموشگزک طارم، و نوحههای دستگاهی شهر قزوین با حضور معاون میراثفرهنگی و کارشناسان ثبت این اداره کل در جلسه شورای ملی ثبت میراث ناملموس کشور مورد بررسی قرار گرفت و با تایید نهایی اعضای شورا در فهرست میراث ملی ناملموس به ثبت رسید.
علیرضا خزائلی با اشاره به ثبت "قزیلبافی" طایفه چموشگزک در فهرست میراثملی ناملموس، گفت: "قزیل" طنابی محکم و ضخیم است که از به هم بافته شدن چندین نخ که از تنیده شده موی بز به دست آمده، تهیه می شود.
وی ادامه داد: این نوع طناب وسیلهای پرکابرد در بین عشایر کوچنشین طایفه "چموشگزک" است که در منطقه "طارمسفلی" استقرار دارند و از "قزیل" برای برپایی چادر و بستن بار روی حیوانات استفاده میکنند.
خزائلی اظهار کرد: پخت غذای سنتی ” اوزباستورما” نیز از سدههای گذشته به عنوان یک غذای اصیل در میان مردم روستای "کلج" از توابع بخش تارم سفلی مرسوم بوده و در مراسم گوناگون اجتماعی و مذهبی کاربرد داشته است که در حال حاضر در ظهر عاشورا در این منطقه پخت میشود و امیدواریم با ثبت این غذای سنتی خوش عطر و طعم در فهرست میراث ملی بتوان آن را در سطح ملی و بین المللی معرفی کرد .
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی قزوین در خصوص نوحه های دستگاهی قزوین نیز گفت: شهر قزوین از دیرباز یکی از مراکز مهم سوگواری اهل بیت (ع) مانند تعزیه، نوحه و … در کشور بوده که هر نوع آن دارای سبک مخصوص به خود است.
وی اضافه کرد: نوحههای دستگاهی نیز به شیوهای خاص در چند مسجد قدیمی شهر قزوین اجرا میشود، ضرب و ریتم این نوحه طی اجرا متفاوت است و سینهزنان ضرب و سینهزنی خود را با نوحه خوان و میاندار هماهنگ میکنند .
خزائلی اظهار امیدواریی کرد با ثبت این آثار ارزشمند بتوانیم جهت معرفی، حفظ و ماندگاری میراث فرهنگی ناملموس استان اعم از سنتها، هنرهای اجرایی و نمایشی، فعالیتهای جمعی، آیینها و جشنها، خوراک، صنعتگری سنتی، مهارتها، دانشها، و خلاقیتهای مردم مناطق مختلف گام موثری برداریم.
نظر دهید