مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی:
شبکه های دامپروری نیمه صنعتی مطالبه عشایر خراسان شمالی است
مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی گفت: عشایر استان خواستار حمایت دولت برای راه اندازی شبکه های دامپروری نیمه صنعتی هستند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران به نقل از خبرگزاری ها، رضا روشنضمیر اظهار کرد: ایجاد شبکههای دامپروری نیمه صنعتی، یکی از نیازهای عشایر برای تحقق شعار سال است و عشایر خراسن شمالی خواستار حمایت دولت برای راه اندازی شبکه های دامپروری نیمه صنعتی هستند.
وی با بیان اینکه درصدد هستیم شهرکهای دامپروری عشایر را در 1500متری شهرهای آشخانه، شیروان و بجنورد احداث کنیم، افزود: با ایجاد این شهرک ها، تغذیه دام داشتی به صورت دستی انجام خواهد شد و وابستگی دام به تعلیف در مراتع، کمتر میشود.
روشن ضمیر گفت: برای تحقق شعار سال و جهش تولید، باید تسهیلات ارزان قیمت و نهاده دامی مدتدار در اختیار عشایر قرار گیرد تا بتوانند در میانبندها واحدهای دامپروری نیمه صنعتی راهاندازی کنند.
با تغییر ایل راه ها، کوچ دچار مشکل شده است
مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی با اشاره به اینکه قشلاقگاه ها، ییلاقگاه ها، میان بندها و ایل راه ها، ارکان اصلی برای کوچ هستند، عنوان کرد: طی ۶۰سال اخیر، در شمال شرق ایران ایل راه ها دستخوش تغییر شده اند که این مسئله کوچ عشایر را دچار مشکل کرده و مجبور به کوچ با ماشین هستند.
وی افزود: کوچ عشایر استان ۴۵روز طول میکشد که در کوچ مکانیزه، این زمان به ۱۵ روز کاهش یافته و این مسئله باعث ایجاد تعارض میان عشایر و روستائیان برای تعلیف دام در مراتع شده است.
روشن ضمیر یادآور شد: سال گذشته عشایر استان مجبور شدند زودتر از موعد مقرر از قشلاق به ییلاق کوچ کنند که در زمان اتراق در میانبند، درگیریهای زیادی با روستائیان داشتند.
مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی راهکار حل تعارض بوجود آمده میان عشایر و روستائیان را ایجاد شهرک های دامپروری عشایری و احداث دامداری های نیمه صنعتی در این شهرک ها دانست.
وی افزود: تنها ۲۰درصد از عشایر خراسان شمالی در میانبند دامداری دارند که لازم است به ایجاد شبکههای دامپروری نیمه صنعتی در این مناطق توجه و موضوع را در برنامه هفتم پیگیری کنیم.
لزوم احداث کشتارگاه های صنعتی دام برای عشایر
مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی گفت: برای تقویت زنجیره تولید گوشت و افزایش بهره وری عشایر، باید کشتارگاه های صنعتی و میدان انتظار عرضه دام استان راه اندازی شود.
وی یادآوری کرد: پیش از این، کلنگ احداث کشتارگاه تمام صنعتی دام در شهرستان شیروان با سرمایه گذاری ۵۰۰میلیارد تومان زده شده، اما هنوز احداث آن عملیاتی نشده است.
روشن ضمیر افزود: عشایر استان خواهان احداث میدان انتظار عرضه دام اختصاصی در مجاورت این کشتارگاه هستند که دارای توجیه اجرایی نیز است چراکه می توانند سالانه تا ۳۰۰ هزار راس دام سبک به خط کشتار تحویل دهند و در تولید گوشت، صادرات محور عمل کنند.
تولید گوشت قرمز، گیاه دارویی و صنایع دستی، محور اصلی فعالیت عشایر
مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی با اشاره به اینکه عشایر استان در سه زیست بوم شامل؛ اترک شمالی، اترک جنوبی و زیست بوم کرمانج غربی زندگی می کنند، اظهار کرد: محور اصلی فعالیت عشایر خراسان شمالی تولید گوشت قرمز، گیاهان دارویی و صنایع دستی است.
وی افزود: عشایر خراسان شمالی، جامعه ای ایلی، کوچ رو و متکی به دامپروری هستند و براساس سرشماری ثبتی مبنایی در سال 1397 و خود اظهاری، درحال حاضر جمعیت عشایر خراسان شمالی ۲۸هزار و ۶۴۴ نفر در قالب هفت هزار و ۳۳۷ خانوار است.
پیشبینی افزایش تولید 1500 تنی گوشت توسط عشایر خراسان شمالی
مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی گفت: با توجه به بارندگیهای خوبی که اتفاق افتاده، درحال حاضر وضعیت مراتع مناسب است و پیشبینی میکنیم در تابستان امسال ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ تن تولید گوشت توسط عشایر استان افزایش یابد.
وی گفت: در سال زراعی گذشته با وجود بروز خشکسالیهای شدید، ۶۵۰۰ تن نهاده دامی در بین دامداران عشایری استان برای تولید گوشت قرمز در راستای تحقق شعار سال، توزیع شد.
روشن ضمیر خاطرنشان کرد: تحقق هدفگذاری دامپروری مکانیزه عشایر، به پشتیبانی از عشایر با توزیع خوراک دام ارزان قیمت و مدت دار که موجب تقویت زنجیره ارزش گوشت قرمز، افزایش بهره وری، پایداری اشتغال و حتی برندسازی و صادرات گوشت می شود، بستگی دارد.
مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی اضافه کرد: در همین راستا، دولت برای سال ۱۴۰۱، مقدار 8500 تن و برای سال ۱۴۰۲ نیز ۲۰هزار تن خوراک دام ارزان قیمت به عشایر خراسان شمالی اختصاص داد.
وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۲، مقدار 6500 تن خوراک دام ارزان قیمت شش ماهه در بین عشایر خراسان شمالی توزیع شد و تسویه آن به صورت تحویل گوشت تولیدی به دولت انجام شد که با این اقدام حمایتی، پیشبینی میشود جمعیت دام سبک عشایر استان از ۵۵۰ هزار راس به ۶۵۰ هزار راس افزایش یابد.
روشن ضمیر با اشاره به اینکه در تابستان گذشته عشایر استان با ۵۵۰ هزار راس دام، 6000تن گوشت قرمز تولید کردند، افزود: پیش بینی می کنیم با افزایش دام عشایر استان به ۶۵۰ هزار راس، تولید گوشت قرمز توسط آنان در تابستان امسال به 7000تن برسد.
جیره نویسی تغذیه دام عشایر خراسان شمالی
مدیرکل امور عشایر خراسان شمالیاظهار کرد: برای حمایت از اشتغال و تولید در مناطق عشایری استان، برنامه جیره نویسی تغذیه دام چند سالی است که در مناطق عشایری استان اجرا می شود.
وی با اشاره به اینکه برنامه جیره نویسی تغذیه دام عشایر توسط مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهیه و ارائه شده، عنوان کرد: تبعیت از این برنامه مستلزم ایجاد واحدهای دامپروری نیمه صنعتی در جامعه عشایری است..
روشن ضمیر افزود: براساس جیره نویسی تغذیه دام، به ازای مصرف هر 5کیلوگرم خوراک دام، یک کیلوگرم گوشت تولید می شود و دوره پرواربندی دام نیز از ۷۵ روز به ۴۵ تا ۴۰ روز کاهش می یابد.
مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی اظهار امیدواری کرد با ایجاد شهرک های دامپروری در استان تبعیت و بکارگیری این جیره نویسی بیشتر از گذشته با استقبال عشایر استان روبرو و نهادینه شود.
نظر دهید