امروز : 01 بهمن 1403
جهش تولید با مشارکت مردم
پرچم جمهوری اسلامی ایران
FR
  • تاریخ انتشار : 1399/07/18 - 22:56
  • تعداد بازدید : 1769
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
تاکید محقق حوزه دامپروری عشایر:

استفاده از روز ملی روستا و عشایر برای پر رنگ کردن جنبه های اقتصادی دامپروری

۱۵ مهر ماه، به عنوان "روز ملی روستا و عشایر" در تقویم رسمی کشور ثبت شده است. این روز به منظور تجلیل و تقدیر از زحمتکشان روستایی و عشایری و نکوداشت خدمات ارزنده آنان به کشور، نام‌گذاری شده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران، روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور به همین مناسبت با دکتر فرهاد میرزایی محقق بخش مدیریت پرورش دام گفت وگویی انجام داده است. وی از سوی انجمن بین المللی بز، برای تلاش در ثبت جهانی روز بز، مورد تقدیر قرار گرفته و از سوی کمیته ارزیابی عملکرد مدیران منطقه ای و نمایندگان کشوری برای دریافت جایزه دستاورد 2019 انتخاب شده است.



دکتر میرزایی در این گفتگو در خصوص نقش مهم دام هایی مانند بز در زندگی عشایر و روستاییان و ارتباط آن با اقتصاد و زندگی عشایر و تلاشهایش برای ثبت روز جهانی بز در محافل جهانی می گوید: جمعیت روستایی ایران 20 میلیون نفر و جمعیت عشایری یک میلیون نفر است و در مجموع 26 درصد از جمعیت کشور را روستاییان و عشایر تشکیل می دهند. اینها یک جمعیت تولیدی هستند و محور اصلی فعالیت آنها کشاورزی است و بیشتر آنها به دامپروری هم مشغول هستند و از زوایای مختلف تاریخی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دارای اهمیت هستند.



موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در سال 1396  همایش روز ملی بز را برگزار کرد. اﯾﻦ ﻫﻤﺎﯾﺶ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺛﺒﺖ روز ﺟﻬﺎﻧﯽ ﺑﺰ ﺑﻪ ﻧﺎم اﯾﺮان در ﻣﺠﺎﻣﻊ ﺑﯿﻦ اﻟﻤﻠﻠﯽ مرتبط  ﮐﻪ ﺷﺎﻣﻞ ﺳﺎزﻣﺎن ﺧﻮارﺑﺎر و ﮐﺸﺎورزي ﻣﻠﻞ ﻣﺘﺤﺪ (ﻓﺎﺋﻮ) و ﺳﺎزﻣﺎن ﻋﻠﻤﯽ ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ ﻣﻠﻞ ﻣﺘﺤﺪ (یونسکو) بود، برگزار شد.



بز نخستین بار در ایران اهلی شده و این موضوع مورد پذیرش تمامی کشورها و مجامع می باشد و کشور دیگری در این خصوص ادعا ندارد و اهلی شدن بز به ثبت هم رسیده است. ولی در مورد گاو و گوسفند کشورهای حوزه میان رودان، مانند عراق و ترکیه هم ادعا دارند.



بز ویژگی های دیگری نیز دارد که نماد محسوب می شود؛ رهبر گله است، تلاش و کوشش و جنب و جوش و ریش بز به عنوان ریش پرفسوری نامیده می شود یعنی تفکر، بز نماد انیمیشن جهانی است. همچنین بز نماد دبیرخانه دائمی روز جهانی نوروز است که 12 کشور آن را جشن می گیرند، از این 12 کشور 10 کشور یک سازمان اقتصادی دیگر به نام سازمان اکو دارند.



دکتر میرزایی با اشاره به همایش جهانی روز بز یادآور شد: زمانی که روز ملی بز در موسسه برگزار شد نماینده فائو در ایران دو سمت داشت هم نماینده فائو در ایران و هم نماینده فائو در سازمان اقتصادی اکو بود که پیام مهمی داد که موجب توجه سازمان های جهانی به این مقوله شد.



وی خاطر نشان کرد: ما باید از این فرصت ها برای ارتقاء جایگاه اجتماعی تولیدکنندگان کشاورزی که روستاییان و عشایرمی باشند، استفاده کنیم تا محصولات آنها در سطح کشوری و جهانی عرضه شود و از دیدگاه اقتصادی به وضعیت بهتری دست یابند و از نظر فرهنگی نیز به جهان معرفی شوند.


 






این محقق موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در خصوص دلایل انتخاب خود به عنوان فعال ترین مدیر منطقه ای از سوی انجمن بین المللی در سال 2019  خاطرنشان کرد: بخشی از یک ابتکار جدید انجمن بین المللی بز این است که هر ساله فعال ترین مدیر منطقه ای و نماینده کشوری را رسماً مشخص می کند و مورد ارزیابی قرار می دهد. در سال 2019 بنده انتخاب شدم. دلایل این انتخاب، ارتقاء جایگاه انجمن بین المللی بز و برگزاری همایش بین المللی روز جهانی بز در سال 1396 بود که 12 میهمان خارجی از کشورهای آمریکا، آلمان، آرژانتین، فرانسه، ترکیه، ارمنستان و هندوستان شرکت کردند و تشویق اعضا برای عضویت در انجمن بود. در همان روز بیش از 20  نفر به عضویت درآمدند، تهیه و ارسال 10 بولتن فنی با همکاری برخی همکاران موسسه از جمله دکتر پاپی که در رابطه با شناسایی بزهای بومی کشور و در سایت انجمن ملی کشور ثبت شده است و مهم جلوه دادن حرفه بزداری در دنیای مدرن کنونی در مجموع موجب شاخص شدن کار موسسه در این زمینه شد.



وی با بیان اینکه وقتی ما یک محوری داشته باشیم می توانیم حول و حوش آن محور فعالیت کنیم، گفت: ما می توانیم توانایی جامعه عشایری و روستایی را از منظر تولیدات دامپروری و از طریق کنفرانس های و نمایشگاه های بین المللی  به کشور و دنیا معرفی کنیم، همچنین محصولات فرعی آنها را می توانیم با برندینگ آنها و با آرم روز جهانی بز به دنیا معرفی کنیم و در قالب آن می توانیم انجمن های نژادی گوسفند و بز را داشته باشیم. 



دکتر میرزایی ابراز داشت: از ثبت روز جهانی بز می توان استفاده کرد تا به ثبت روز و بزرگداشت های دیگر رسید و از پنجره ایی جدید به بخش دامپروری نگاه کرد تا موجب رونق اقتصادی این بخش شود.



محقق موسسه تحقیقات علوم دامی کشور تاکید کرد: ما به عنوان برنامه ریز باید الویت گذاری داشته باشیم که بین بز، گاو، گوسفند یا مرغ کدام را انتخاب کنیم که در کمترین زمان بیشترین منافع را به همه بخش ها برساند. با توجه به اینکه بز دارای انجمن بین المللی است و بقیه دام ها فاقد چنین تشکلی هستند، در نتیجه پیگیری های سریع تر و موثرتری در این راستا می توان داشت. از سوی دیگر گفته می شود بز به عنوان گاو فقرا محسوب می شود و چادر عشایری نیز از موی بز ساخته می شود. همچنین نقش بز در بیشتر منقوشات تاریخی دیده می شود و اینها موجب می شود که راحت تر از طریق ثبت روز جهانی بز به بقیه قسمت های دامپروری توجه کنیم.


وی یادآور شد: از روز ملی روستا و عشایر می توانیم استفاده کنیم برای پر رنگ کردن جنبه های اقتصادی دامپروری که ثبت روز جهانی بز نمونه ایی است که موسسه تحقیقات علوم دامی کشور آن را پیگیری می کند و از این زاویه به عنوان پنجره جدیدی برای افزایش درآمد دامداران روستایی و عشایری و در نتیجه ارتقاء جایگاه اجتماعی و حتی سیاسی جامعه دامپروری کشور می توان بهره برد تا از این طریق با بالاترین مقامات کشوری در رابطه با جایگاه اجتماعی خودشان وارد گفتگو و مذاکره شوند.


 




کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب