امروز : 01 بهمن 1403
جهش تولید با مشارکت مردم
پرچم جمهوری اسلامی ایران
FR
  • تاریخ انتشار : 1397/02/16 - 12:24
  • تعداد بازدید : 596
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
مصاحبه تسنیم با مدیرکل امور عشایر خراسان‌رضوی

طرح زنجیره تولید گوشت قرمز عشایر خراسان‌رضوی اجرایی شد

محمد نبوی فر گفت: طرح زنجیره تولید گوشت قرمز در میان عشایر خراسان‌رضوی اجرایی شد.

مدیرکل امور عشایر خراسان‌رضوی گفت: طرح زنجیره تولید گوشت قرمز در مناطق عشایری این استان خراسان‌رضوی اجرا شده است.


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران به نقل از خبرگزاری تسنیم، محمد نبوی‌فر، مدیرکل امور عشایر خراسان رضوی در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم  اقدامات و مشکلات موجود در مناطق عشایری استان تشریح کرد :


تسنیم: اداره‌کل امور عشایر خراسان‌رضوی چه تسهیلاتی را برای عشایر استان در نظر گرفته است؟


نبوی‌فر: اداره‌کل امور عشایر خراسان‌رضوی تا پایان سال 96  تسهیلات مطلوبی را در میان عشایر توزیع کرد، همچنین 53 هزار تن علوفه دامی به عشایر تعلق گرفت که 40 هزار تن در قالب جو و سبوس  و 13 هزار تن آن نیز در قالب کنسانتره توزیع شد.


تسنیم: میزان بارش باران در فصول مختلف به چه میزان در روند زندگی و همچنین تولید محصولات عشایر تاثیر می‌گذارد؟


نبویفر: میزان بارندگی ارتباط مستقیمی با اشتغالزایی عشایر استان دارد چرا که مراتع سرسبز با بارندگی ایجاد می‌شود و گوسفندان در مراتع سرسبز می‌چرند. در سال 96 تمامی گوسفندان در 12 ماه سال "آخوربند" شده بودند و در یک چهار دیواری غذا می‌خوردند، عدم بارش باران وظیفه اداره کل عشایر را سنگین کرده اما این سازمان اجازه رخداد اتفاق خاصی را نداده است.


بسیاری از روستاها به دلیل تسهیلات مناسبی که توسط اداره کل عشایر استان در نظر گرفته شده بود، تمایل یافته بودند به عشایر بپیوندند، این رویدادها نشان‌دهنده عملکرد مطلوب سازمان است، روی‌آوری سایرین نیز به دلیل تسهیلات و علوفه‌های بسیاری است که به عشایر و دام آنها تعلق می‌گیرد.


اداره کل عشایر زمینه‌ای فراهم کرده تا نقش دلالان در زندگی عشایر کمرنگ شود، ضمناً یک طرحی برنامه‌ریزی شد که خراسان رضوی نخستین اجرا کننده آن بود، نام این طرح "بره امانی" بود که در حال حاضر نام آن به زنجیره تولید گوشت قرمز تغییر یافته است، این طرح ترفند بسیار مطلوبی برای عشایر است.


تسنیم: طرح زنجیره تولید گوشت قرمز به چه نحوی اجرا شده و تاکنون چه میزان رضایتمندی در این طرح برقرار شده است؟


نبوی‌فر: هنگامی‌ که بره گوسفندان عشایر استان خراسان رضوی متولد می‌شود و بره آنها به 20 تا 25 کیلو می‌رسد، صاحب بره به اجبار بره خود را به صورت نارس به بازار می‌فروشد، مقدار هزینه در نظر گرفته شده نیز برای بره نارس مقدار بسیار کمی است، امروزه گوشت کیلویی 17 هزار تومان به فروش می‌رسد، 25 کیلو گوشت را اگر در 17 هزار تومان ضرب کنید، معادل با 400 هزار تومان است.


اداره کل عشایر استان در قالب طرح زنجیره تولید گوشت قرمز، 60 درصد قیمت بره را پرداخت کرده و 40 درصد از آن نیز با علوفه پرداخت می‌شود، همچنین بره مورد نظر بیمه می‌شود اما این بره با علوفه در اختیار گذاشته شده توسط سازمان، دست صاحب خود می‌ماند.


با اقداماتی که صورت می‌گیرد، این بره به 45 کیلو می‌رسد، این وزن موثر و سودآور است، پس از این مدت، بره وزن می‌شد، مبلغ 25 کیلو آن در گذشته پرداخت شده بود، 90 درصد از 25 کیلوی دیگر آن نیز به صاحب آن بره تعلق می‌گیرد.


تسنیم: 10 درصد باقیمانده به چه سازمانی اختصاص یافته و چه اقدامی برای این درصد انجام می‌شود؟


نبوی‌فر: 10 درصد باقیمانده برای کاریابی به شرکت عشایری می‌رسد، شرکت عشایری نیز سودآور بوده و خود عشایر نیز سهامدار شرکت است و از سود سهام بهره می‌گیرد، بنابراین 100درصد هزینه‌ها به صاحب بره بازگردانده می‌شود و نه تنها به ضرر عشایر نمی‌شود، بلکه آنها در این امر سود می‌کنند.


به هیچ وجه پولی به دلال و نظایر آنها نمی‌رسد و امنیت در این امر صددرصد است، این سازمان حدود 50 میلیارد تومان انواع تسهیلات را در اختیار عشایر قرار داد، تسهیلات جاری و 6 میلیارد و 600 میلیون تومان تسهیلات خشکسالی و نظایر آن به عشایر تعلق گرفته است.


تسنیم: مشکلات موجود در وام خشکسالی عشایر چگونه برطرف شده است؟


نبوی‌فر: در ارتباط با وام خشکسالی نیز، با تدبیرات در نظر گرفته شده اداره‌کل عشایر استان، سه نفر که ضامنی ندارند، بدون گواهی کسر حقوق کارمند، چک و سفته می‌توانند ضامن یکدیگر شوند.


13 تا 17 میلیارد تومان توسط منابع داخلی یا بانک‌ها به دلیل همکاری اخذ می‌شد، 50 میلیارد تومان تسهیلات در نظر گرفته شده و 53 هزار تن علوفه در اختیار دام آنها قرار گرفته شده است، این دو امر سبب ادامه فعالیت مردم در حوزه عشایری شده است، اما اداره کل عشایر هنوز از وضعیت عشایر راضی نیست و خواستار رسیدگی بیشتر به آنها است.


جمعیت عشایر با این امور پابرجا بوده اما اداره کل عشایر خراسان رضوی سعی بر بهبود شرایط و فراهم‌سازی زمینه کاری بهتر از وضعیت کنونی دارد، البته امور مطلوبی برای آینده عشایر در نظر گرفته شده و قطعاً این امور رخ می‌دهد، فعالیت‌های سال 97 رضایت عشایر را بیش از گذشته جلب می‌کند.


تسنیم: با توجه به وضعیت آب و هوا، آیا امسال احتمال آخوربند شدن گوسفندان وجود دارد؟


نبوی‌فر: در صورت تحقق این امر، مشکل خاصی به وجود نمی‌آید و عشایر اصطلاحاً سختی نمی‌کشند، تنها امور اداره‌کل عشایر خراسان رضوی دشوارتر می‌شود، در واقع دو نوع علوفه در مراتع وجود دارد، علوفه یک ساله و علوفه چند ساله، علوفه‌های یک ساله با بارش باران بر روی گل و ریزه‌های موجود در گل بر زمین به وجود می‌آید.


علوفه‌های چند ساله در صورت بارش باران و عدم بارش باران هیچ فرقی ندارند و رشد می‌کنند و توسط ریشه‌های 40 متری خود، به عمق زمین نفوذ کرده و خشک نمی‌شوند اما شاهد بودیم که علف‌های یک ساله خشک شدند.


از طرفی، به هیچ عنوان امکان آبیاری زمین‌های وسیع علوفه نیست، بنابراین گوسفندان تنها از درختچه‌ها تغذیه می‌کنند، این موضوع بسیار عادی بوده و مدت‌هاست که این روند ادامه داشته است، تنها مستلزم همت اداره کل عشایر خراسان رضوی بوده که عشایر از وضعیت وخیم عدم بارندگی متضرر نشوند.


تسنیم: افزایش و یا کاهش قیمت گوشت قرمز چه میزان در حقوق و درآمد آنها تاثیرگذار است؟


نبوی‌فر: افزایش قیمت گوشت، خوشحالی و رضایتی در عشایر ایجاد نمی‌کند، بلکه آنها با این امر مشوش می‌شوند، چرا که افزایش قیمت گوشت سبب استفاده کمتر مردم می‌شود و مشتریان کاهش می‌یابند، بالعکس، کاهش قیمت سبب بازار گرمی شده و عشایر دغدغه کمبود اشتغال ندارند، در صورت افزایش قیمت گوشت به کیلویی 50 هزار تومان، مصرف گوشت کمتر شده و فروشنده‌ها نیز متضرر می‌شوند.


تسنیم: اداره‌کل عشایر خراسان‌رضوی در مبحث بهداشت و درمان چگونه از عشایر استان پشتیبانی می‌کند؟


نبویفر: مسئله‌ای عنوان آیین نامه ساماندهی در اداره کل عشایر خراسان رضوی وجود داشته که مصوب هیئت وزیران است و به تمامی وزارتخانه‌ها ابلاغ شده، وظایف هر وزارتخانه‌ای در قسمت عشایر مشخص شده، هیچ یک از وزارتخانه‌ها در قبال عشایر بدون نقش نیستند.


از طرفی وزارتخانه‌ها نیز با مشکل کمبود اعتبار مواجه هستند، در صورت برقراری ارتباط اداره‌کل عشایر خراسان رضوی با وزارتخانه‌ها، می‌توان سرویس‌های آنها را جهت همکاری اخذ کرده و انجام داد، در صورت عدم سرویس‌دهی آنها، به دو طرف آسیب می‌رسد.در حال حاضر روستایی با جمعیت هزار تا 2 هزار خانواده عشایری ندارد، این در حالی است که 1200 خانواده عشایر در مشهد وجود دارد، در برخی از روستاها نیز جمعیت بسیاری از عشایر زندگی می‌کنند و در روستاهای دیگر حتی یک خانواده عشایری زندگی نمی‌کند.


وزارت بهداشت، تیم‌های پزشکی، داروخانه و نظایر آن را به صورت سیار در روستاها روانه می‌کند، مراحل درمان، ویزیت، تحویل دارو و مانند این موارد برای سایرین صورت می‌پذیرد، این اقدام در حوزه آموزش و پرورش نیز انجام می‌شود.


تسنیم: اداره‌کل عشایر خراسان‌رضوی در مبحث آب‌رسانی به روستاهای عشایری کم‌آب از چه راهکارهایی استفاده کرده است؟


نبوی‌فر: اداره‌کل عشایر خراسان‌رضوی، تانکرهای متعددی را جهت آبرسانی در مناطق مختلف می‌فرستد، در مناطق نزدیک چشمه و قنات نیز لوله‌کشی صورت گرفته است، در مواردی نیز انشعاب داده شده و آب شرب در اختیار آنها قرار می‌گرفت.


در حال حاضر کمترین بیکاری در جامعه عشایر است. باید عشایر به حلقه نخست تولید ارتقاء پیدا کند، در غیر این صورت سایر عشایر نیز به زندگی شهری روی می‌آورند، تاکنون کاهش تعداد عشایر مشاهده نشده، چرا که اداره کل عشایر خراسان رضوی در بحث علوفه و تسهیلات به خوبی قدم گذاشته است.

کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب