مشکلات عرضه دام در دره شهر
دامداران دره شهر از نبود جایگاه عرضه دام رنج می برند
شهرستان دره شهر در حالی یکی از قطب های اصلی دامداری در استان ایلام شناخته می شود که دامداران شهرستان از نبود جایگاه عرضه دام رنج می برند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران به نقل از خبرگزاری مهر، شهرستان دره شهر در جنوب استان ایلام با داشتن مراتع متعدد از دیرباز یکی از قطب های اصلی دامداری در استان شناخته می شود و رونق دامداری در این شهرستان باعث شده بسیاری از مردم دره شهر به خصوص قشر عشایر و روستایی از درآمد پایداری برخوردار باشند.
دامداری در روستاها و مناطق عشایری شهرستان علاوه بر ایجاد شغل و درآمد باعث تثبیت جمعیت در مناطق مختلف شهرستان شده است.
بیش از دو هزار خانوار عشایری در دره شهر زندگی می کنند که سالانه ۱۰ هزار تن انواع فرآورده های دامی تولید می کنند که البته با مشکلاتی هم مواجه هستند که بخش مهمی از مشکلات آنان مربوط به فروش و عرضه محصولات است.
با وجود ۱۸۰ هزار راس دام سبک هنوز در این شهرستان مکانی برای عرضه دام وجود ندارد، مشکلی که باعث انتقاد دامداران شهرستان شده است.
یکی از عشایر شهرستان دره شهر در این خصوص اظهار داشت: نبود میدان عرضه دام زنده در شهرستان باعث شده اکثر دامداران با مشکل فروش دام مواجه باشند و در این زمینه بیشتر دام توسط دلال ها خریداری و سود نصیب آنان می شود.
اکبر غلامی افزود: خود عشایر و دامداران هم سراغ دلالان می روند چرا که امرار معاش ما از طریق فروش این دام و محصولات دامی است.
وی گفت: اگر میدان عرضه دام زنده در شهرستان وجود داشته باشد باعث فروش بیشتر و راحت تر برای عشایر و دامداران شهرستان می شود.
غلامی اضافه کرد: اگر میدان عرضه دام زنده در دره شهر راه اندازی شود، عرضه دام از دامدار به کشتارگاه و سپس به دست قصاب میرسد و دست دلال و واسطه گر را کوتاه می شود.
مدیر امور عشایر دره شهر نیز اظهار داشت: ظرفیت دام سبک در شهرستان بیش از ۱۸۰ هزار راس است که در صورت وجود زیرساخت های لازم علاوه بر تامین گوشت مورد نیاز شهرستان، به سایر مناطق استان و کشور نیز می توان صادر کرد.
شجاع زینی وند اضافه کرد: مشکل همیشگی عشایر فروش محصولات، مثل دام زنده است، نبود جایگاه عرضه دام باعث ورود دلالان شده که باعث می شود سود زیادی نصیب عشایر و دامدار نشود.
وی بیان کرد: اکثر دامداران در زمینه فروش دام زنده با مشکلات فراوانی مواجه هستند و این مهم نیازمند ایجاد صنایع تبدیلی برای سود بیشتر برای دامداران و عشایر منطقه است.
زینی وند اظهار داشت: امور عشایر شهرستان آماده راه اندازی یک جایگاه برای فروش عرضه دام زنده است اما این مهم نیازمند همکاری دیگر دستگاه های اجرایی مثل شهرداری و دامپزشکی است.
یک کارشناس دامپزشکی اظهار داشت: جایگاه عرضه دام زنده نیازمند تجهیزات و امکانات بهداشتی و همچنین نیروی های دامپزشکی برای نظارت است.
علی اصغر کامرانی بیان کرد: ورود و خروج دام باید با نظارت های دامپزشکی انجام شود چراکه با سلامتی مردم ارتباط مستقیم دارد.
وی ادامه می دهد: به دلیل وجود بیماریهای مشترک کشنده بین انسان و دام حتما این نظارت ها باید انجام شود.
شهردار دره شهر نیز اظهار داشت: ۵ هزار هکتار زمین در خارج از شهر دره شهر برای جایگاه عرضه دام زنده در نظرگرفته است.
سید بابک کریمی اضافه کرد: زمین را شهرداری ارائه می دهد ولی ساخت امکانات و تجهیزات نیازمند یک سرمایه گذاری بخش خصوصی و حضور دیگر دستگاه های اجرایی است.
وی افزود: شهرداری دره شهر آمادگی هرگونه همکاری برای حل معضل نبود جایگاه عرضه دام زنده در شهرستان حتی به صورت موقت را دارد.
در کنار نبود جایگاه عرضه دام زنده در شهرستان، ممنوعیت خروج دام زنده از شهرستان از دیگر مشکلات عمده بر سر راه دامداران شهرستان است.
یکی از دامداران شهرستان دره شهر نیز در این ارتباط به خبرنگار مهر گفت: در کنار اینکه این شهرستان جایگاه عرضه دام زنده ندارد، خروج دام از شهرستان ممنوع است که مشکلات دامداران را بیشتر کرده است.
خدایار عباسی افزود: بسیاری از دام های ما به مرحله فروش رسیده ولی نمی توانیم آنها را از شهرستان خارج کنیم چراکه که قاچاق محسوب می شود و اساسا خروج دام ممنوع شده است.
وی تصریح کرد: حالا نه در داخل شهرستان می توانیم دام را به فروش برسانیم نه خارج از شهرستان، چه کسی و چه نهادی پاسخگوی ما است.
وی افزود: ایجاد جایگاه عرضه دام زنده در شهرستان علاوه بر رونق فروش دام، باعث جلوگیری از قاچاق دام در شهرستان نیز می شود.
اگر در شهرستان دره شهر مرکز خریدی برای کوتاه کردن دست واسطه و دلالان باشد، دامداران و عشایر منطقه دام را با قیمت مناسب تری میفروشند.
سخت گیری ها حمل دام از یک طرف و نبود جایگاه عرضه دام از سویی دیگر مشکلات زیادی برای دامداران منطقه ایجاد می کند که شاید مجبور به ترک دیار خود شوند.
اقتصاد دره شهر بر پایه دامداری استوار است، جایگاه عرضه دام زنده شاید یکی از ابتدایی ترین نیازهای شهرستان باشد که می توان با یک سرمایه گذاری در این شهرستان کشتارگاه دام هم ایجاد کرد.
البته احداث کشتارگاه نیازمند حضور یک سرمایه گذاری بسیار قوی است چراکه خود استان تنها یک کشتارگاه دام دارد و بارها به دلیل مشکلات مختلف تعطیل شده است.
نظر دهید