پنل ارسال خبر
نسخه چاپی

 

 

 معرفی ایلات و طوایف استان گلستان

 

وسعت و جمعیت استان

استان گلستان با مساحت 20438 کیلومتر مربع در بخش شمالی ایران واقع شده است. این استان از جنوب به استان سمنان، از شرق به استان خراسان شمالی و از غرب به استان مازندران و دریای خزر محدود می شود و از شمال با کشور ترکمنستان 438 کیلومتر مرز خشکی و 90 کیلومتر مرز آبی دارد. این استان تا سال ۱۳۷۶ بخشی از استان مازندران بود، اما در آن سال به صورت استانی مستقل درآمد و گرگان به عنوان مرکز آن انتخاب شد.

استان گلستان دارای 8 اقلیم معتدل مرطوب، معتدل مدیترانه ای، معتدل خشک، معتدل کوهستانی، سرد کوهستانی، خشک سرد، نیمه خشک و خشک می باشد. متوسط بارندگی سالیانه در این استان 470 میلیمتر و پتانسیل آب سطحي و زيرزميني به میزان 2485 ميليون مترمکعب است، استان گلستان از نظر ناهمواری به سه ناحیه کوهستانی، کوهپایه ای و جلگه ای تقسیم می شود. از نظر توپوگرافی دارای مناطق کوهستانی، جلگه ای، ساحلی، بیابانی، جنگلی، مرتعی و تالاب های متعدد با قابلیت های گسترده اکوتوریستی است.

جمعیت: بر اساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال 1395، استان گلستان دارای یک میلیون و 688 هزار و 819 نفر جمعیت است. مرکز استان گلستان "گرگان" می باشد.

 

جمعیت عشایری  

بر اساس نتایج پایه اولین سرشماری ثبتی مبنایی عشایر کوچنده کشور در سال 1399، جمعیت عشایری استان گلستان در دوره قشلاقی چهار هزار و 122 خانوار با جمعیت 23 هزار و 66 نفر و در دوره ییلاقی یکهزار و 888 خانوار با جمعیت 12 هزار و 502 نفر است.

این در حالی است که بر اساس اطلاعات سومین سرشماری رسمی عشایر کوچنده کشور که در سال 1387 توسط مرکز آمار ایران انجام شده بود، جمعیت عشایری استان گلستان در دوره قشلاقی 20  هزار و 687 نفر ( 3530 خانوار) و جمعیت ییلاقی عشایر  این استان  9 هزار و 696 نفر (1552خانوار) بود.

 

ایلات  و طوایف

ایلات و طوایف ترکمن، زعفرانلو، یموت، گوکلان و طوایف مقدس، ایلات و طوایف عشایری استان گلستان را تشکیل می دهند.

 طوایف مستقل:  طوایف مستقل استان گلستان عبارتند از :

ایزانلو، بیچرانلو، قهرمانلو، باچکانلو، حیرستان الخاص، پهلوانلو، ملوانلو، امیرانلو، بریمانلو، توپکانلو، روطانلو، شیخ امیرانلو، قلیانلو، کاوانلو، کیکانلو، میلانلو، نامانلو، سارخانی، سیفکانلو، عشایر چهارده، هشت مرخی، جیرستان آنی صر.

 

شهرستان های عشایرنشین

شهرستان های عشایرنشین استان کرمان عبارتند از: ترکمن، علی­آباد، گنبدکاووس، مینودشت، آق قلا، کلاله، آزادشهر، رامیان.

 

 تعداد و نوع دام

نوع دام در اختیار عشایر استان گلستان شامل دام سبک (گوسفند و بز) و دام سنگین (گاو، شتر و گاومیش) است. بر اساس اطلاعات سومین سرشماری رسمی عشایر کوچنده کشور در سال 1387 توسط مرکز آمار ایران، در مجموع عشایر گلستان  745 هزار و 457 رأس دام سبک و سه هزار و 725 رأس دام سنگین در اختیار دارند.

 

مهمترین تولیدات عشایر استان

مهم­ترین تولیدات لبنی: شیر، ماست، پنیر، ماست چکیده، کشک، دوغ، دوغ شتر، قره قوروت.

مهم ترین صنایع دستی: قالی، قالیچه، پشتی، گلیم، جاجیم، پلاس، نمد، آلاچیق ترکمنی، خورجین، توبره، سفره کردی، حصیر، کلاه، دستکش، جوراب و پاپوش.

مهم ترین گیاهان دارویی: آویشن، بابونه، گل گاوزبان، رازک، به لیمو، خارشتر، خارمریم، مریم گلی، زیره سبز، اکلیل کوهی، علف سرفه، باباآدم، زرشک کوهی، اسفناج، سیرکوهی، زعفران، نعناع کوهی و علف هفت بند.