پنل ارسال خبر
نسخه چاپی


کوچ زودهنگام تهدیدی برای مراتع

۱۵ اردیبهشت هرسال زمان آغاز کوچ بهاره عشایر در لرستان است

رئیس منابع طبیعی لرستان 15 اردبیهشت را زمان کوچ بهاره عشایر استان اعلام کرد و گفت: کوچ زودهنگام باعث تخریب مراتع و خاک می شود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران به نقل از خبرگزاری ها، هرساله در اواخر اسفندماه و قبل از فرارسیدن فصل بهار، کوچ عشایر به همراه دام از مناطق گرمسیر قشلاقی به سمت مناطق سردسیر ییلاقی آغاز می‌شود. این در حالی است که بهار، فصل رویش گیاهان است و کوچ زودهنگام عشایر می‌تواند تهدیدی برای مراتعی باشد که در فصل بهار، دوباره سرسبز می شوند بنابراین انجام کوچ در زمان و موعد مقرر برای حفظ مراتع از اهمیت بالایی برخوردار است.

لرستان دارای ۸۰۰هکتار مرتع است که بخشی از این مراتع بسیار غنی و مملو از پوشش گیاهی است اما کوچ زودهنگام و چرای خارج از موعد دام‌ می تواند آسیبی جدی برای گیاهان تازه روئیده شده در مراتع این استان باشد.

 

کوچ برای دسترسی به منابع غنی گیاهی برای چرای دام

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با اشاره به تنظیم تقویم کوچ بهاره عشایر، گفت: فصل چرای دام در مراتع ییلاقی شهرستان‌های دورود، بروجرد، خرم‌آباد، کوهدشت، سلسله و دلفان ۱۵ اردیبهشت و در ازنا و الیگودرز اول خرداد است.

رضا جودکی افزود: کوچ عشایر حرکتی است که هر ساله خانوارهای عشایری از مناطق ییلاقی به مناطق قشلاقی و یا بالعکس، برای دسترسی به منابع غنی گیاهی و چرای دام‌ انجام می‌دهند.

وی با بیان اینکه طی سال‌های اخیر کوچ از روند سنتی به روند ماشینی تبدیل شده و امروز این تغییر الگوی جابه‌جایی عشایر را شاهد هستیم، ابراز کرد: لرستان یکی از استان‌هایی است که محل عبور عشایر بومی و غیربومی از جمله عشایر استان‌های کرمانشاه، همدان و اصفهان است که برخی از عشایر استان همدان بدون در نظر گرفتن تقویم کوچ، زودتر از موعد وارد مراتع لرستان می‌شوند.

 

گرما و کمبود آب مهم‌ترین علل کوچ زودهنگام عشایر

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان گرمای هوا و کمبود آب را از مهم‌ترین علل کوچ زودهنگام برشمرد و گفت: پیش‌بینی می‌شود در بهار 1403، به دلیل گرما، کمبود آب و علوفه در مراتع قشلاقی و همچنین رقابت بر سر چرای دام در مراتع ییلاقی لرستان و سهولت کوچ با ماشین، دومیلیون واحد دامی به صورت ماشینی و سنتی از مراتع لرستان عبور و تعلیف دام کنند.

وی با اشاره به اینکه کوچ زودهنگام مشکلاتی از جمله تخریب مراتع، سفت شدن و تخریب خاک، ایجاد روان آب‌های سطحی و جاری شدن سیل را به همراه خواهد داشت، اظهار امیدواری کرد تقویم و زمان کوچ توسط عشایر کوچنده رعایت شود.

جودکی بیان کرد: کوچ زودهنگام عشایر و چرای دام‌ در مراتعی که تازه سرسبز شده سبب می‌شود تا پوشش گیاهی در این مناطق فقیر شود در صورتی که اگر تقویم کوچ رعایت شود و عشایر در زمان مقرر اقدام به کوچ کنند و دام‌ مازاد در مراتع چرا داده نشود، مشکلی برای مراتع استان بوجود نخواهد آمد.

 

۴۰روز طول می‌کشد عشایر از قشلاق وارد ییلاقات لرستان شوند

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان بیان کرد: به طور متوسط ۴۰روز طول می‌کشد تا عشایر از مناطق قشلاقی خود وارد مراتع ییلاقی لرستان شوند که این باعث چرای زودهنگام می‌شود و قبل از اینکه رشد گیاه تازه روئیده شده تکمیل شود، از بین می‌رود.

 وی یادآورشد: 1500خانوار از عشایر غیربومی استان‌های همدان، کرمانشاه و اصفهان زودتر از موعد اعلام شده اقدام به کوچ می‌کنند و ۵۰۰هزار راس دام را به مدت ۴۰روز در مراتع ییلاقی لرستان نگه می‌دارند که آسیبی جدی به مراتع استان وارد می‌کند.

جودکی عنوان کرد: اگر هر دام روزانه یک کیلوگرم علوفه مصرف کند در مدت ۴۰روز، مصرف این تعداد دام ۲۰هزار تن است که ارزش اقتصادی آن رقمی معادل ۱۶۰میلیارد تومان است از همین رو باید تلاش کرد تا تقویم کوچ رعایت شود و از چرای دام مازاد در مراتع جلوگیری شود.

وی گفت: میزان تولید علوفه در مراتع لرستان با در نظر گرفتن نیمی از ضریب برداشت، حدود ۳۰۰میلیون کیلوگرم است که می‌توان با آن دومیلیون تن واحد دامی را تعلیف کرد.

 

۱۱هزار خانوار عشایری در لرستان کوچ می کنند  

مدیرکل امور عشایر لرستان نیز اظهار داشت: در فصل بهار ۱۱هزار خانوار عشایری در لرستان اقدام به کوچ می‌کنند که از هم اکنون اقدامات لازم برای انجام کوچ به موقع عشایر صورت می گیرد.

هوشنگ نورمحمدی پرورش دام را از مهم‌ترین فعالیت های عشایر لرستان عنوان کرد و افزود: عشایر لرستان یک میلیون و ۵۰۰هزار راس دام در اختیار دارند و بیش از ۲۵درصد گوشت قرمز مورد نیاز مردم استان را تامین می‌کنند و سالانه ۲۸هزار تن شیر، ۱۷تن روغن حیوانی، ۱۵۰تن عسل و 100تن پشم گوسفند تولید و روانه بازار مصرف می‌کنند.

وی با بیان اینکه تلاش می‌کنیم زیرساخت‌های مورد نیاز را برای تسهیل در زندگی عشایر فراهم کنیم، گفت: توزیع آرد، سوخت فسیلی، پنل خورشیدی و علوفه دامی از خدمات امور عشایر لرستان است تا عشایر استان بتوانند فعالیت های تولیدی خود را در زمینه پرورش دام انجام دهند.

  • تاریخ درج خبر : شنبه ٢٦ اسفند ١٤٠٢ - ٢١:٠٥
  • /
  • ارسال به دوست
  • نسخه چاپي
نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر: