پنل ارسال خبر
نسخه چاپی

 

 

معرفی ایلات و طوایف استان همدان

وسعت و جمعیت استان

استان همدان با مساحت 19493 كيلومتر مربع در غرب ايران واقع شده است. اين استان از شمال به استان هاي زنجان و قزوين، از جنوب به استان لرستان، از شرق به استان مركزي و از غرب به استان كرمانشاه و قسمتي از استان كردستان محدود شده است.

 اساس اقتصاد استان همدان كشاورزي و دامپروري و همچنین استخراج معادن است. شيوه دامداري اين استان بيشتر سنتي است و به علت تنوع آب و هوا و وجود مراتع وسيع و ييلاقی بودن منطقه، براي عشاير دامدار از اهميت خاصي برخوردار است. آب و هواي استان همدان به دلیل وجود كوه هاي مرتفع، رودخانه ها و چشمه سارهاي فراوان و پرآب و پستي و بلندي هاي زياد، متغير و زمستان هاي اين استان سرد و پربرف و باران و تابستان هاي آن معتدل است.

جمعیت: بر اساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال 1395، استان همدان دارای یک میلیون و 800 هزار نفر است و مرکز آن شهر همدان می باشد.

 

جمعیت عشایری  

بر اساس نتایج پایه اولین سرشماری ثبتی مبنایی عشایر کوچنده کشور در سال 1399، جمعیت عشایری استان همدان در دوره قشلاقی 718 خانوار با جمعیت دو هزار و 791 نفر و در دوره ییلاقی دو هزار و 260 خانوار با جمعیت 11هزار و 154 نفر است.

این در حالی است که بر اساس اطلاعات سومین سرشماری رسمی عشایر کوچنده کشور که در سال 1387 توسط مرکز آمار ایران انجام شده بود، جمعیت عشایری استان همدان در دوره قشلاقی 9 هزار و 881 نفر (1867  خانوار) و در دوره ییلاقی 11 هزار و 500 نفر (3000 خانوار) بوده است. 

 

ایلات و طوایف

ایلات: ترکاشوند، ترک، جمور(جمیر)، شاهسون بغدادی، حسنوند و کرد. ایل ترکاشوند بیشترین جمعیت عشایری را در این استان دارا می باشد.

طوایف: یارمطاقلو، ظهرابی، نیازی، ملیجانی، مرشدی، رحمتی، سلیمانی، نظری، ابراهیمی میرزاجان، خزایی، ولیزاده.

  

طوایف مستقل

سه طایفه مستقل در استان همدان سکونت دارند که شامل طوایف شاهسوند، مگسه و کورانی می شوند.

 

شهرستان های عشایرنشین

همدان، اسدآباد، بهار، تویسرکان، ملایر، نهاوند.

 

تعداد و نوع دام

نوع دام در اختیار عشایر استان همدان شامل دام سبک (گوسفند و بز) و دام سنگین (گاو) است. بر اساس اطلاعات سومین سرشماری رسمی عشایر کوچنده کشور در سال 1387 توسط مرکز آمار ایران، در مجموع عشایر همدان 480 هزار رأس دام سبک در اختیار دارند.

 

مهمترین تولیدات عشایر

مهم­ترین تولیدات لبنی: شیر، ماست، کره، روغن حیوانی و پنیر.

مهم ترین صنایع دستی: گلیم، فرش و چیق بافی.

 مهم ترین گیاهان دارویی: آویشن، گل گوهی، پونه، رازیانه، گلپر و گشنیز.

 

نمودار ایلات و طوایف استان همدان