پنل ارسال خبر
نسخه چاپی

 

 

معرفی ایلات و طوایف استان ایلام

 

وسعت و جمعیت استان

استان ایلام با وسعت ۲۰٬۱۵۰ کیلومتر مربع در غرب ایران و در ناحیه‌ای کوهستانی و نیمه گرم قرار گرفته ‌است. این استان از غرب با عراق، از جنوب با استان خوزستان، از شرق با استان لرستان و از شمال با استان کرمانشاه هم مرز است.

استان ایلام یکی از استان‌های نیمه مرطوب و کوهستانی و کمابیش جنگلی است. شمال استان دارای اقلیم کوهستانی است اما در جنوب استان دشت‌های وسیع وجود دارد. ناهمواری‌های استان در قسمت‌های شمال و شمال شرقی با دامنه‌های پرشیب و مرتفع و دشت‌های میانکوهی کم‌وسعت دیده می‌شود و در قسمت‌های جنوب و جنوب غرب به صورت دشت‌های باز و پهناور است. بیش از 90درصد از منابع نفتی و گاز غرب کشور و 11درصد از منابع شناخته شده نفت و گاز ایران در استان ایلام قرار دارد.

جمعیت: بر اساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن در سال 1395، جمعیت استان ایلام 580 هزار و  158 نفر است و مرکز آن شهر ایلام می باشد.

 

جمعیت عشایری

بر اساس نتایج پایه اولین سرشماری ثبتی مبنایی عشایر کوچنده کشور در سال 1399، جمعیت عشایری استان ایلام در دوره قشلاقی ده هزار و 483 خانوار با جمعیت 47 هزار و 150 نفر و در دوره ییلاقی هفت هزار و 650 خانوار با جمعیت 34 هزار و 133 نفر است.

این در حالی است که بر اساس اطلاعات سومین سرشماری رسمی عشایر کوچنده کشور که در سال 1387 توسط مرکز آمار ایران انجام شده بود، جمعیت عشایری استان ایلام در دوره قشلاقی 59 هزار و  391 نفر (9736 خانوار) و در دوره ییلاقی 49 هزار و 749 نفر ( 7993 خانوار) است.

 

ایلات و طوابف

ایلات: ایل ملکشاهی، ایل شوهان، ایل کرد، ایل ایوان، ایل خزل، ایل ارکوازی، ایل بدره، ایل میش خاص، ایل چعب، ایل بالاوند، ایل بولی، ایل ده بالایی.

 طوایف ایل ملکشاهی: گچی، خمیس، کله وند، سیله وند، باولگ، خلیل وند، کاری وند، قیطول، کاظم بگ، پاریاب، باوه، صمد بک، خوزی وند.

طوایف ایل شوهان: بلوچ، شرف، قیطول، کاوری، فلک، کلای وند، گوهر، باوه.

طوایف ایل کرد: مرادخانی، کاید خورده، ابراهیم قتال، هیوری، عیسی وند، کل کوه، کولی وند. ایل طوایف ایوان: بان سیری، چولک.

طوایف ایل خزل: شمسی وند، خضروند، مرشوند، کلیوند.

طوایف ایل ارکوازی: گردل، مورت، میه سم، قیطول، میر، مومه، پی، ملک شوند، کارشوند.

طوایف ایل بدره: علی شروان، مالی خان، دوستان، هندیمینی، زرانگوش.

 طوایف ایل میش: رشتک، طولاب، یارم وند، قجر.

  

شهرستان های عشایرنشین

آبدانان، ایلام، ایوان، بدره، دره شهر، دهلران، سیروان، چرداول، مهران، ملکشاهی.

 

تعداد و نوع دام

نوع دام در اختیار عشایر استان ایلام شامل دام سبک (گوسفند و بز) و دام سنگین (گاو و گاومیش و شتر) است. در مجموع عشایر ایلام یک میلیون و 367 هزار و 193 رأس دام سبک و  14 هزار و 164 رأس دام سنگین در اختیار دارند.

 

مهمترین تولیدات

مهم­ترین تولیدات لبنی: شیر، ماست، دوغ، پنیر و کشک.

مهم ترین صنایع دستی: گلیم، قالی، جاجیم، چیت و دوار.

مهم ترین گیاهان دارویی: به لیمو، نعناع فلفلی و بابونه.