طولانی ترین مسیر کوچ در ایران
عشایر مهدیشهر 1400 کیلومتر کوچ می کنند
مدیرکل امور عشایر استان سمنان گفت: عشایر مهدیشهر 1400 کیلومتر کوچ می کنند که طولانی ترین مسیر کوچ در ایران است.
مدیرکل امور عشایر استان سمنان در گفت وگو با پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران، جمعیت و وضعیت عشایر استان و مشکلات و خدماتی که به آنان داه می شود را تشریح کرد.
علی اصغر جلالی در پاسخ به این سوال که گفته می شود عشایر سمنان بیشترین مسافت کوچ را دارند، گفت: عشایر مهدیشهر 1400 کیلومتر کوچ می کنند و مسیر کوچ آنان از طالقان که ییلاق را می گذرانند تا منطقه اسب کشان – بره شکن طبس که منطقه قشلاقی آنان است را شامل می شود که طولانی ترین مسیر کوچ در ایران است.
وی با بیان اینکه از سه میلیون و 700 هکتار مراتع موجود در استان سمنان بیش از 2.5 میلیون هکتار آن در اختیار عشایر است، افزود: جمعیت عشایری استان سمنان 14 هزار و 436 نفر در قالب 3181 خانوار است که یک میلیون و 14 هزار راس دام سبک و دوهزار و 754 راس دام سنگین (گاو و شتر) در اختیار دارند و سرانه دام آنان 330 راس می باشد.
اختصاص 40 میلیارد تومان به عشایر سمنان از محل اعتبارات سفر رئیس جمهور
مدیرکل امور عشایر سمنان در پاسخ به سوال اعتبار اختصاص داده شده به عشایر سمنان در سفر رئیس جمهور به استان، اظهار داشت: از محل اعتبارات سفر ریاست جمهوری 40 میلیارد تومان برای راه و آب مناطق عشایری استان و همچنین تامین تجهیزات اختصاص داده شده که تاکنون 9 میلیارد و 500 میلیون تومان آن تخصیص پیدا کرده و مابقی نیز در دست پیگیری است.
وی افزود: این اعتبارات در قالب اجرای سه طرح؛ تامین آب عشایر شهرستان های شاهرود، سمنان، گرمسار، دامغان و میامی هزینه می شود که شامل مرمت لایروبی قنوات، حفر و تجهیز چاه عمیق و انتقال آب و اجرای شبکه داخلی می باشد که 5.2 میلیارد تومان آن تاکنون تخصیص پیدا کرده است.
جلالی گفت: برای آبرسانی سیار و خرید و تجهیز تانکر آبرسان نیز ده میلیارد تومان اختصاص داده می شود که 5 میلیارد تومان آن از محل اعتبارات نفت می باشد البته با وجود خشکسالی در مناطق قشلاقی، عشایر از کمبود آب رنج می برند و این اعتبارات تنها بخشی از مشکلات آنان را برطرف می کند.
وی ادامه داد: 15 میلیارد تومان نیز برای نگهداری و مرمت راه و احداث ابنیه و آبنما برای 3750 کیلومتر از راه های عشایری در هشت شهرستان استان اختصاص یافته است.
80 درصد کارت تردد دام عشایر استان صادر شده است
از مدیرکل امور عشایر استان سمنان در خصوص صدور کارت تردد دام عشایر استان سوال کردیم و پاسخ داد: تاکنون بیش از 80 درصد کارت تردد دام عشایر استان را صادر کرده ایم و تا آغاز کوچ بهاره برای همه عشایر استان کارت شناسایی و تردد دام صادر می کنیم تا در زمان کوچ مشکلی برای جابجایی دام نداشته باشند.
جلالی با اشاره به مشکلات ایجاد شده برای عشایری که از قبل دفترچه عشایری داشته اند اما در سرشماری جدید نام آنان حذف شده است، گفت: در این خصوص دچار چالش شده ایم و تقاضا کرده ایم سایت مربوطه مجددا باز شود تا کسانی که شرایط لازم را دارند و از سرشماری جا مانده اند بتوانند مدارک خود را بارگذاری کنند.
تامین نهاده دامی برای عشایر سمنان سه برابر سال گذشته
مدیرکل امور عشایر استان سمنان در این گفت وگو در خصوص تامین نهاده دامی عشایر استان نیز اظهار داشت: امسال بیش از سه برابر سال گذشته برای عشایر استان تامین نهاده دامی کرده ایم به طوری که تاکنون 27 هزار تن جو خام در بین عشایر استان توزیع شده است در صورتی که این رقم در سال 1399 به میزان 11 هزار تن بود. همچنین امسال ده هزار تن کنستانتره در مناطق عشایری استان با همکاری تعاونی های عشایری توزیع کرده ایم که این میزان در سال گذشته حدود 3500 تن بود.
وی با یادآوری اینکه تعداد دو کارخانه تولید خوراک دام در استان سمنان توسط اتحادیه و شرکت تعاونی عشایری راه اندازی شده که در مجموع دارای ظرفیت تولید بیش از 60 هزار تن در سال می باشند، افزود: در حال حاضر نیز یک کارخانه در گرمسار و یک کارخانه هم در دامغان در حال احداث می باشند که با راه اندازی آنها علاوه بر تامین خوراک دام عشایر استان، خوراک دام عشایر استان های همجوار را نیز می توان تامین کرد.
مدیرکل امور عشایر استان سمنان در پایان این گفت وگو با اشاره به اینکه جلسات قرارگاه امنیت غذایی عشایر استان به صورت منظم هر هفته برگزار می شود، بیان کرد: با توجه به ممنوع شدن صادرات دام، تقاضا برای خرید دام پرواری عشایر پایین آمده است در صورتی که عشایر باید خوراک دام خود را تامین کنند که با وجود خشکسالی، مشکلاتی برای آنان ایجاد شده است.
گفت وگو توسط: علیرضا رحیمی
عکس: مسعود محقق
نظر دهید