امروز : 27 دی 1403
جهش تولید با مشارکت مردم
پرچم جمهوری اسلامی ایران
FR
  • تاریخ انتشار : 1400/12/18 - 12:37
  • تعداد بازدید : 682
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
معاون توسعه سازمان امور عشایر ایران:

شناخت شیوه زندگی عشایر لازمه خدمت موثر به آنان است

معاون توسعه و امور زیربنایی سازمان امور عشایر ایران گفت: برای ارائه خدمات موثر به عشایر کوچنده نیازمند شناخت این شیوه از زندگی هستیم.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران، مهدی میزبان در دوره آموزشی کارکنان جدید سازمان بر ضرورت آشنایی نیروهای جدید با شیوه زندگی عشایر تاکید کرد و گفت: آشنایی با جامعۀ عشایری لازمۀ پیشبرد اهداف سازمان و ارائه خدمات موثر به این جامعه است.




وی بیان داشت: طبق برآوردی که در سال 1245 توسط خارجیان انجام شده است، جامعۀ 12 میلیون نفری ایران را در آن زمان سه گروه عمده تشکیل می­ دادند؛ اول روستاییان بودند که حدود 40درصد جمعیت ایران را تشکیل می دادند، دوم جامعه عشایری که حدود 35درصد جمعیت کشور را به خود اختصاص داده بودند و مابقی جمعیت نیز مردم شهرنشین بودند. بنابراین می ­توانیم 35درصد جمعیت کنونی ایران را دارای ریشۀ ایلی بدانیم که این گروه "جامعۀ ایلی" نامیده می شوند زیرا خاستگاه ایلی و طایفه ای دارند.



میزبان جامعۀ عشایری ایران را از دو گروه کوچندۀ دیگر یعنی دامداران روستایی و کولی ها متفاوت دانست و گفت: عشایر دارای سه ویژگی اصلی هستند که مهمترین آن داشتن ساختار اجتماعی ایلی و طایفه ­ای است. اتکای معاش به دامداری و جابجایی فصلی از ییلاق به قشلاق و برعکس نیز دو ویژگی دیگر عشایر کوچنده ایران می باشد.



معاون توسعه و امور زیربنایی سازمان امور عشایر ایران توضیح داد: جامعۀ عشایری ایران به چهار دسته یا گروه تقسیم می­ شوند؛ عشایر کاملا کوچنده، عشایر نیمه کوچنده، عشایر رمه ­گردان و در نهایت عشایر اسکان یافته که وجه اشتراک این چهار گروه، داشتن ساختار ایلی و طایفه­ ای است.



وی گفت: عشایر کاملا کوچنده، گروهی هستند که اسکان ثابت ندارند و تمام اعضای خانواده در کوچ از ییلاق به قشلاق و برعکس شرکت می کنند اما عشایر نیمه کوچنده گروهی هستند که در یک منطقۀ ییلاقی یا قشلاقی، شهر یا روستا سکونتگاه دارند و بخشی از خانواده در زمان کوچ بهاره یا پاییزه در این سکونتگاه ها می­ مانند و کوچ نمی­ کنند.


میزبان ادامه داد: عشایر رمه­ گردان، که سنگسری­ ها به این گروه تعلق دارند، عشایری هستند که اتکای اصلی معاش آنان بر دامداری است اما در زمان­ کوچ فقط مردان و یا چوپانان کوچ می­ کنند و زنان و بچه­ ها در کوچ حضور ندارند. عشایر اسکان یافته نیز عشایری هستند که یکجانشین شده ­اند و ممکن است به مشاغلی غیر از دامداری بپردازند اما همچنان حقوق عرفی و قانونی مراتع را در اختیار دارند و می ­توانند مجددا به رمه­ گردانی و شیوۀ زندگی گذشته خود بازگردند.



معاون توسعه و امور زیربنایی سازمان امور عشایر ایران تفاوت کولی­ ها با دامداران کوچنده را عدم وجود ساختار ایلی، نداشتن سرزمین و قلمرو ثابت، تفاوت در شیوۀ کوچ و فواصل آن و در نهایت عدم اتکای معیشت کولی ها به دامداری عنوان کرد.



وی سلحشوری، غیرت، مرزداری و تولیدکننده بودن را از ویژگی­ های بارز عشایر دانست و اظهار داشت: براساس آمار سرشماری ثبتی مبنای ­عشایر کوچنده در سال 1399، درحال حاضر جمعیت عشایری کشور 252 هزار خانوار با حدود یک میلیون و 150 هزار نفر در قالب 104 ایل و 252 طایفه مستقل است که 23 میلیون واحد دامی در اختیار دارند و در 59 درصد از جغرافیای کشور پراکنده اند و به استثنای کردستان در تمام استانها حضور دارند و 25 درصد گوشت قرمز و 35 درصد از صنایع دستی کشور را تولید می­ کنند.

کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب