عشایر گلستان نیازمند کمک بیشتر مسوولان استانی
50 درصد دستگاهها به وظایف خود در قبال عشایر عمل میکنند
مدیرکل امور عشایر گلستان گفت: کمتر از ۵۰ درصد دستگاههای اجرایی گلستان به وظایف خود در قبال جامعه عشایری عمل میکنند و عملکرد ۵۰ درصد دیگر دستگاههای اجرایی ضعیف است. معتقد است توجه مسوولان دستگاههای اجرایی و خدماترسان به جامعه عشایری استان نسبت به جوامع شهری و روستایی ضعیف است و میطلبد تا مسوولان مطابق ماده 5 آیین نامه ساماندهی عشایر به وظایف خود نسبت به جامعه عشایری بیشتر عمل کنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران به نقل از روابط عمومی امور عشایر گلستان، رضا علیپوری اظهار داشت: در ماده 5 آیین نامه ساماندهی عشایر به صراحت قید شده که همه دستگاههای اجرایی ذیربط موظفند در تنظیم بودجه سنواتی و تدوین اهداف کمی برنامههای کوتاه و میان مدت با اختصاص اعتبارات متناسب با جمعیت عشایری، نسبت به انجام وظایف مربوطه به حوزه مسوولیت خود در قبال مناطق عشایری اقدام کنند.
وی با اشاره به فرابخشی بودن مسائل عشایری و ضرورت همراهی دیگر دستگاهها برای خدمات رسانی به آنها، افزود: یکی از اهداف اصلی تصویب آیین نامه ساماندهی عشایر، مشخص شدن ساز و کارهای قانونمند با ضمانت اجرایی برای پرداختن به مسائل ساختاری، قانونی، اجرایی، توزیع فضایی، اقتصادی و اجتماعی عشایر بود که مطابق ماده ۱۲ این آیین نامه، وظیفه هماهنگی بین دستگاههای ذیربط در استانهای عشایری برای اجرای برنامهها و بهبود و استمرار خدمات رسانی بر عشایر برعهده استانداران است.
علیپوری ادامه داد: در ماده ۱۳ آیین نامه ساماندهی عشایر هم آمده که شورای برنامه ریزی و توسعه استان دارای جمعیت عشایری مکلف است بخشی از اعتبارات دستگاههای اجرایی ذیربط را حداقل به تناسب جمعیت و نیازهای جامعه عشایر برای ارائه خدمات و اجرای طرحهای عمرانی مورد نیاز عشایر اختصاص دهد و اداره کل امور عشایری نیز مطابق ماده ۱۶ این آیین نامه، وظیفه هماهنگی به منظور نیازسنجی و انجام وظایف دیگر دستگاهها را برعهده دارد.
مدیرکل امور عشایر گلستان با بیان اینکه مطابق ماده ۱۷ آیین نامه ساماندهی عشایر همه دستگاههای اجرایی مکلفند تا گزارش عملکرد و فعالیتهای خود را سالانه به شورای عشایری ارائه دهند، گفت: با وجود این اسناد قانونی، کمتر از ۵۰ درصد دستگاههای اجرایی گلستان به وظایف خود در قبال جامعه عشایری عمل میکنند و عملکرد ۵۰ درصد دیگر دستگاههای اجرایی ضعیف است.
علیپوری ابراز امیدواری کرد با تشکیل جلسات شورای عشایری گلستان که وظیفه سیاستگذاری پیرامون چگونگی زندگی عشایر، تدوین برنامههای کوتاه، میان و بلندمدت در امور عشایر، ایجاد هماهنگی بین دستگاههای مختلف برای رفع مشکلات و تنگناهای موجود در جوامع عشایر، تعیین خط مشی و تصمیم گیری در مورد طرحهای عمرانی زیربنایی در ارتباط با مسائل امنیتی، آموزشی، فرهنگی، بهداشتی و خدماتی - عمرانی عشایر در مسیر کوچ و ییلاق و قشلان توسط ارگانهای متولی و تامین اعتبار مورد نیاز آن را برعهده دارد، نگاه به جامعه زحمتکش و کم توقع عشایری تغییر و خدمات رسانی به آنها افزایش یابد.
وی همچنین با اشاره به نقش و عملکرد جامعه عشایری گلستان گفت: عشایر در سه بعد اقتصادی، فرهنگی و پدافند غیرعامل در کشور تاثیرگذار هستند.
علیپوری افزود: اداره کل امور عشایری گلستان خدمات رسانی به جامعه تحت پوشش خود را در دو بخش ارائه خدمات عمرانی مانند مرمت راهها و ایلراههای عشایری، احداث بندهای خاکی، آبرسانی سیار، مرمت چشمهسارها و احداث آب انبار از محل اعتبارت تملک داراییهای سرمایهای استان و اعتبارات ملی و همچنین ارائه خدمات حرفهای و شغلی مانند تامین مایحتاج عمومی و علوفه دامی را از طریق هشت شرکت تعاونی، ۱۲ فروشگاه ثابت و ۲ فروشگاه سیار و یک شرکت سیلندر پرکنی گاز مایع انجام میدهد.
مدیرکل امور عشایر گلستان جمعیت عشایری استان را حدود ۲۱ هزار نفر شامل یکهزار و ۹۷۸ خانوار عشایر کرد خراسانهای شمالی و رضوی با جمعیت ده هزار و ۹۹۱ نفر و هزار و 1۵۵۲ خانوار عشایر بومی که از قوم ترکمن با جمعیت ۹ هزار ۶۹۶ نفر اعلام کرد و افزود: قلمرو زیستی عشایر بومی و کوچنده گلستان که ۷۶۰ هزار راس دام دارند، ۳۵۰ هزار هکتار از مراتع سه شهرستان "گنبدکاووس، مراوه تپه و کلاله" در شرق استان است.
وی ابراز داشت: از مجموع ۳۵۰ هزار هکتار مراتع گلستان فقط ۱۲۰ هزار هکتار آن در حوزه عشایر کرد خراسانهای شمالی و رضوی قرار دارد که هر ساله پنج ماه از سال (اواسط آبان تا اواسط فروردین سال بعد) را در قالب قشلاق به این استان سفر میکنند و بقیه مراتع همواره در اختیار عشایر بومی گلستان است که در طول سال و درون استانی قشلاق و ییلاق میکنند.
علیپوری یادآور شد: عشایر گلستان سال گذشته شش هزار و ۶۰۰ تن گوشت قرمز، هزار و ۲۲۹ تن پشم، ۱۴ هزار و ۹۹ تن شیر، ۲۱ هزار و ۷۹۳ مترمربع قالی، ۲ هزار و ۴۱۷ مترمربع پشتی، ۱۰ هزار و ۳۳۷ مترمربع گلیم و ۸۲۳ مترمربع جاجیم را روانه بازار مصرف کردند.
وی ادامه داد: اداره کل امور عشایر گلستان در سال گذشته حدود ۷۰ میلیارد ریال از محل منابع استانی و ملی برای ارائه خدمات پشتیبانی و عمرانی هزینه کرده و حدود ۱۶۴ میلیارد ریال هم از محل ماده موسوم به ۵۲، ۱۰ و ۱۲ به عشایر و تشکلهای استان تسهیلات اشتغالزایی و پرواربندی دام پرداخت کرده است.
مدیرکل امور عشایر گلستان تامین و توزیع ۱۲ هزار و ۸۳۰ تن نهادههای دامی، توزیع یک میلیون و ۱۲۵ هزار لیتر نفت سفید و گازوئیل، توزیع ۳۳۴ هزار و ۵۴۵ سیلندر ۱۱ کیلویی گاز مایع و توزیع هزار و ۲۰۰ تن آرد و هشت هزار و ۸۸ نفر روز آموزشهای ترویجی به عشایر را از دیگر فعالیتهای اداره کل امور عشایر گلستان به عشایر استان در سال گذشته عنوان کرد.
نظر دهید