زوله، سرگردان بین مبدا و مقصد
ایل زوله یکی از ۱۴ایل عشایری استان کرمانشاه است
خانوارهایی از عشایر زوله کرمانشاه ۵۰سال است قشلاق خود را در دشت آزادگان خوزستان سپری میکنند اما امسال بین مبدا و مقصد سرگردان شدند.
خبرگزاری فارس- کرمانشاه - پرستو چمنی – تعداد 70خانوار از عشایر ایل زوله کرمانشاه بیش از ۵۰سال است فصل قشلاق خود را در دشت آزادگان در خوزستان در کنار دامداران بومی منطقه سپری میکنند، اما امسال به دلیل اختلاف با طایفه بومی منطقه، موفق به کوچ نشدند و با وجود اینکه از ابتدای زمستان به سمت خوزستان تردد دارند همچنان با مشکلات عدم استقرار مواجه هستند.
جمعیت عشایری استان کرمانشاه ۱۳هزار و ۸۰۰خانوار است که بیش از ۷۶هزار نفر می شوند و با در اختیار داشتن یکمیلیون و ۴۰۰هزار رأس دام سبک، ۳۰درصد نیاز پروتئین استان را تأمین میکنند.
عشایر کرمانشاه با کمترین هزینه، سالانه با تولید ۱۲هزار تن گوشت قرمز، ۲۴هزار تن شیر و فرآوردههای آن، 1700تن الیاف دامی (پشم، کرک و مو) و ۹۰۰تن روغن حیوانی، بیشترین خدمت را به اقتصاد استان می کنند.
30درصد صنایع دستی کرمانشاه نیز توسط عشایر استان تولید میشود و سالانه ۲۱هزار قطعه صنایع دستی چیغ، چادر، خورجین، توبره، گلیم، گیوه، قالی، قالیچه، نمد، موج، جاجیم تولید می کنند.
عشایر کرمانشاه ۶ماه از سال را در مناطق ییلاقی استان پراکنده هستند و ۶ماه دیگر سال را به صورت درونکوچ در مناطق گرمسیری استان کرمانشاه و بیش از ۳هزار خانوار هم به صورت برونکوچ در استانهای خوزستان، ایلام و لرستان مستقر میشوند.
عشایر استان کرمانشاه شامل ۱۴ایل از جمله ایل کلهر، سنجانی، کرند، قلخانی، ثلاث باباجانی، جاف، جمهور، ترکاشوند، زوله، زنگنه، بان زرده، پایروند، بالاوند، زردلان و طایفه مستقل عثمانوند می باشند.
ایل زوله یکی از ۱۴ایل عشایری استان کرمانشاه است که تقریبا با 1000 خانوار بیشترین دام (از ۵۰۰ تا 1000 راس) را در اختیار دارند و در فصل ییلاق در استان (مناطق شرقی استان و شهر کرمانشاه) و در فصل قشلاق به استانهای ایلام، لرستان و خوزستان کوچ میکنند.
۷۰خانوار از این تعداد، بیش از ۵۰سال است که فصل قشلاق را در دشت آزادگان استان خوزستان در کنار دامداران بومی منطقه سپری میکنند، اما پاییز امسال بنا بر مشکلات و اختلافاتی با اهالی بومی منطقه، موفق به کوچ نشدند و در قسمتهایی از شرق استان کرمانشاه (هرسین و صحنه) بدون مرتع و پوشش گیاهی مستقر شدند.
ماجرا عدم کوچ به موقع این عشایر از این قرار است که بین عشایر "ایل زوله" استان کرمانشاه با طایفه ای از دشت آزادگان در استان خوزستان، اختلافاتی به وجود آمده که به عشایر مهمان اجازه ورود به مراتع قشلاقی دشت آزادگان را نمیدادند حتی این ماجرا موجب ایجاد تنش و درگیرهایی بین آنان نیز شد.
آن گونه که "نورخدا خالوندی" از بزرگان عشایر ایل زوله میگوید: سالهای سال است این ایل در فصل قشلاق در منطقه "بستان" دشت آزادگان مستقر میشوند، اما امسال بومیهای محل راه را بر ایل زوله مسدود کردهاند.
وی با بیان اینکه ما تابع قانون هستیم، از مسوولان کشور خواست به این موضوع رسیدگی کنند و گفت: امسال دام ما در اثر سرما و در زیر باران تلف شد. ما همواره به انقلاب خدمت کردهایم، الان انتظار داریم مسوولان به ما توجه کنند.
نظر دهید