موزه مهدی شهر، تصویری زنده از تاریخ عشایر سنگسری
موزه مردمشناسی ایل سنگسر در شهر مهدیشهرT نخستین موزه خصوصی استان سمنان است که در اسفند ماه سال1387 افتتاح شده است.
موزه مردمشناسی ایل سنگسر که در شهر مهدیشهر استان سمنان قرار دارد، نخستین موزه خصوصی استان است که در اسفند ماه سال1387 افتتاح شده است.
دانستن و مشاهده سبک زندگی پیشینیان، همواره برای نسلهای جدید جذاب است. شاید کمتر کسی را سراغ داشته باشیم که این حس کنجکاوی، هر چند برای مدتی کوتاه، ذهن او را درگیر نکرده باشد. از طرف دیگر، امروزه جمعآوری و یا بازسازی میراث فرهنگی و تاریخی جوامع گذشته در قالب موزهها و گالریها، امری ممکن و در عین حال مورد علاقه بسیاری از افراد و موسسات خصوصی و دولتی است. البته تردیدی نیست که ثبت چنین دستاوردهای ارزشمندی همت و کوشش کسانی را میطلبد که برای پیوند گذشته، حال و آینده از هیچ کوششی دریغ نمیورزند.
یکی از علاقهمندان در این عرصه، حسن پاکزادیان است که با همیاری صمیمانه مردم مهدیشهر و ایلوندان سنگسری از شهرهای مختلف کشور با مشارکت شورای اسلامی و شهرداری مهدیشهر، اقدام به افتتاح نخستین موزه خصوصی مردمشناسی ایل سنگسر کرده است.
موزه مردمشناسی ایل سنگسر که در شهر مهدیشهر استان سمنان قرار دارد، نخستین موزه خصوصی استان است که در اسفند ماه سال1387 افتتاح گردید.
این موزه شامل سه بخش است، بخش نخست به ابزار و ادوات پشمچینی و مراحل تولید انواع نخ و پارچههای پشمی و ابریشمی بانوان ایل سنگسر اختصاص دارد. بخش دوم شامل نمایش صنایعدستی و هنر سوزندوزی، پوشاک و نمایهای از زندگی شهرنشینی مردم ایل سنگسر و بخش سوم شامل انواع دستافزارهای زندگی روزمره و دوگانه ایل نیمه کوچ رو سنگسر و انواع ظروف، ابزار، جنگافزار و ... میشود.
آثار اهدایی به موزه عشایری ایل سنگسر به بیش از ۱۰۰ قطعه میرسد، این آثار که عبارتند از آثار فرهنگی و تاریخی و… شامل ظروف، سکه، پوشاک، ابزار پشم چینی و نخریسی و دستافزارهای زندگی عشایر سنگسر است.
شهر مهدیشهر (سنگسر سابق)، خاستگاه ایل سنگسری است. سنگسریها شاخصترین کوچندگان دامنههای البرز هستند. آنها طولانیترین مسیر کوچ جهان را طی میکنند به طوری که فاصلهی دورترین نقطهی ییلاقی و قشلاقی آنان به بیش از ۱۵۰۰ کیلومتر میرسد.
برنارد هوکارد محقق مشهور اروپایی نیز معتقد است عشایر ایل سنگسری طولانیترین مسیر کوچ جهان را دارا هستند .
نظر دهید